Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    «Секретні списки РПЦ»: в Африці загинув лідер священників, які перейшли до Моспатріархату

    5 січня о. Хризостомос Аггрей Ванджала (Chrysostomos Aggrey Wanjala) із Найробі, столиці африканської країни Кенії, загинув на дорозі між містами Какамега та Малава, повертаючись додому з Накуру, повідомляє orthochristian. com. У покійного залишилися дружина та кілька дітей.

    ЗМІ РПЦвУ його називають «координатором кенійських священників». Мається на увазі, що він був лідером групи із нібито 102 священників, які вирішили перейти у Московський екзархат в Африці, нещодавно і неканонічно утворений. Як повідомляє росіянка Анастасія Столярова «удар чітко по водієві дуже сильний». «Можливо і збіг — покаже розслідування», — припустила вона ну і припускаю я теж.

    Не виключено, що смерть отця Хризостомоса не випадкова. Річ у тому, що раніше від РПЦ вимагали опублікувати список 102 африканських кліриків, які нібито перейшли до Московського патріархату за даними Синоду РПЦ.

    Така вимога є логічною, адже списків досі немає. Раніше єрарх Александрійського Патріархату митрополит Камерунський Григорій, знайомий із ситуацією, розповідав, що всі ці клірики, що перейшли до РПЦ є розкольниками (старостильниками) і частина з них – під забороною в канонічного місцевого духовенства. Логічно перевірити по списках кожного священника і побачити чи він «чистий» і не перебуває під забороною чи в розколі. Говорячи світською мовою – чи не має він церковних «судимостей», за які не відбув покарання і які проігнорували в РПЦ.

    Тим не менше росіяни заявляють, що не публікували списки «з міркувань безпеки» і що «Африка це вам не просто так», мовляв, опублікуємо і життю священників загрожуватиме Александрійський Патріархат чи інші сили. І ось, нібито підтвердження «російських слів» — загинув лідер цих «102 священників», що перейшли до РПЦ.

    Це схоже на те, що самі росіяни і підлаштували смертельне ДТП із цим священником, щоб виправдати свої побрехеньки про секретні списки, які нікому не можна показувати, бо всіх повбивають «злі греки». Ну от, схоже одного вбили і тепер саме у РПЦ є «привід», нікому не показувати списки кліриків. Повторюсь, що саме списки кліриків, можуть показати яких «кадрів» прийняла до себе РПЦ і чи не є вони єретиками чи розкольниками.

    Напрошується ще один висновок. Ймовірно, у РПЦ бояться публікувати списки 102 священників, бо число реальних, а не на папері, африканських кліриків РПЦ дуже перебільшене. У Москві люблять все перебільшувати і хизуватися великими цифрами. Не відстає і РПЦ, яка заявляла, що до неї перейшла ледь не чверть Александрійського Патріархату. Схоже на те, що зі всієї Африки у РПЦ спромоглись підкупити парочку кліриків, але у звіті для верхівки потрібно було писати красиву циферку, щоб перемога не затьмарилась малим числом.

    Звернемо увагу і на безпекові чинники, за які ховаються в РПЦ, щоб не публікувати списки. Священник, це не пересічна фігура і те, що він змінив юрисдикцію, буквально знатиме все село. Тобто ні для кого не можна буде приховати, якщо служитель зрадить Александрійську Церкву і перейде до Моспатріархату. Якщо взяти до уваги логіку росіян, то 102 клірикам вже загрожує небезпека, адже як мінімум на рівні парафії (села) всі знають, що священник вже перейшов у РПЦ. Яким чином на верху, в митрополії, чи в патріархії, не дізнаються про те, що знають всі парафіяни і, відповідно, сусідні села і священники? Тому приховування списків нібито 102 кліриків ніяким чином не можуть гарантувати безпеку цим служителям, якби така загроза існувала, адже про їх перехід все одно всі дізнаються і без публікування списків.

    Таким чином із середовища РПЦ виливається алогічна і низькопробна брехня, що не в’яжеться зі здоровим глуздом. Що ще страшніше – для РПЦ священники, які до них перейшли, перетворюються на «розхідний матеріал», коли їм потрібно прикрити свої похибки, які б могли означати поразку всього проєкту під назвою «екзархат РПЦ в Африці». І слова про «розхідний матеріал» не я придумав. Про це перший почав говорити богослов Моспатріархату Кирил Говорун.

    Раніше я вже писав, що у РПЦ показали першого «розіп’ятого» африканського священника, якого «врятували вєжлівіє люді» з РПЦ. Пізніше і Кураєв зауважив, що в одного із кліриків, які перейшли в РПЦ, немає богословсько-канонічних мотивів. Сам новоспечений служитель Московського патріархату любить публікувати у Фейсбуці фото дорогих автівок і пишних служб Моспатріарха Кіріла (Гундяєва), що наштовхує на певні висновки, щодо його мотивів переходу до солідного патріархату. Про грошову складову переходів не писав тільки лінивий.

    Із самого початку рішення РПЦ по Африці, 29 січня 2021 року, я писав про те, що африканські клірики не переживають за розв’язання Українського питання, а зацікавленні в грошах, адже багато парафій в Африці є дотаційними і віряни не в змозі забезпечувати священнослужителів самостійно через власну бідність і кліматичні особливості африканського регіону де мільйони людей помирають з голоду.

    Отже, єдиним козирем і важелем в руках росіян були і залишаються не правда, чи канонічні правила, Священне передання і віра в Бога, а російські рублі, російська армія ну і ось такі підлі вчинки й вбивства «своїх» для прикриття власного провалу.

    Автор: магістр богослів’я Іван Петрущак

    Священник, який загинув у ДТП / Фото: raskolam.net

    Найсвіжіше

    Популярне