П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Я впевнений, що вони навіть на карті Україну показати не зможуть», – релігієзнавець про 102 африканських кліриків

    Священники Александрійського патріархату, які перейшли до складу Російської православної церкви, зовсім не переймаються канонами чи виступають за розв’язання церковного питання в Україні, ними рухав виключно фінансовий інтерес.

    Про це пише релігієзнавець Дмитро Горєвой у власній колонці на LB.

    «Чому раптом африканські попи вирішили піти до РПЦ? Я не думаю, що їм болить за Україну і вони такі принципові фоловери Онуфрія. Я впевнений, що вони навіть на карті Україну показати не зможуть, так само як і вимовити її назву з першого разу. Насправді ж там основною мотивацією були гроші», – підкреслює Горєвой.

    Він зауважив, що у африканських релігійних реаліях є своя специфіка.

    «У місцевих немає стійких і принципових конфесійних уподобань, відстоювання якихось теоретичних принципів, що було притаманно європейцям довший час. Африканці більш практичні. Для них релігія – це більше прикладне, аніж абстрактне. Це дуже добре описано у спеціалізованій релігієзнавчій літературі. Вони сприймають багато речей буквально і не можуть второпати, чому європейці щось тлумачать буквально, а щось – алегорично. Причому вибірково», – йдеться у статті релігієзнавця.

    Дмитро Горєвой зауважив, що ця простота та практичність часто переходить у принцип «Чиї гроші, того і віра».

    «Умовно кажучи, у кого кращий соцпакет і гуманітарка, до тієї церкви/конфесії ми і належимо. В умовах тотальної бідності це більш ніж раціональний вибір. Тому знайти сотню кліриків на 5 мільйонів африканських православних, маючи ще й фінансовий гачок, справа не дуже складна», – підсумував релігієзнавець.

    Посилаючись на джерела в РПЦ Горєвой зазначив, що перші два-три роки субсидії африканським клірикам платитиме російське МЗС, а вже потім вони перейдуть на утримання з патріархії. Отже, «африканську аферу» патріарха Кирила оплачуватимуть російські платники податків, а потім і «церковні бабусі».

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі попросились до Московського патріархату, через згадування патріархом Александрійським імені митрополита Епіфанія, що фактично є визнанням ПЦУ. 

    У Александрійській Церкві висловили «найглибший сум» з приводу цього рішення РПЦ. Пізніше патріарх Александрійський Феодор сказав про РПЦ так: «Нехай простить їх Бог».

    Клірик РПЦвУ архімандрит Феогност Пушков також заявив, що 102 африканських священників перейшли в РПЦ, бо шукають покращення свого тяжкого фінансового стану.

    Своєю чергою, релігійний експерт Олександр Єфременко зазначив, що Московська патріархія зробила ще один крок у безодню самоізоляції. Він зауважив, що єпархіальні центри РПЦ в Африці будуть засновані на місці дислокацій військових баз ПВК «Вагнера».

    Найсвіжіше

    Популярне