П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ має намір прив’язати новостворені єпархії в Африці до баз ПВК Вагнера, – експерт

    Релігійний експерт Олександр Єфременко розповів, що території, які підпали під «канонічну відповідальність екзархату» Московського патріархату в Африці обрані не випадково. РПЦ на місцях баз приватних військових кампаній Вагнера в Африці створить єпархіальні центри.

    «Африка далеко і надто затратна для Москви. Тому РПЦ має намір прив’язати новостворені єпархії до структур Євгенія Прігожина – баз ПВК Вагнера в Африці, що дасть РПЦ доступ до місцевої влади, фінансового потоку та фізичну безпеку», – йдеться в дописі Олександра Єфременка.

    За його словами, навіть це ніяк не зможе допомогти цій новоутвореній релігійній структурі, яка просто приречена на провал, бо створена вона з порушенням канонів, які Москва нібито так всіляко відстоює.

    Єфременко також звернув увагу, що нікому невідомо, за якою процедурою «громади» цих кліриків увійшли до Московського патріархату. «Якщо теж за власного бажання та прохання, тоді ж чому РПЦ виступає проти тих громад, які за власним бажанням вирішили вийти зі складу Московського патріархату і доєднатись до ПЦУ? Таким чином РПЦ вкотре суперечить сама собі і декларованим власним принципам».

    «Окрім цього, РПЦ незаконно зазіхнула на канонічну територію чужої Церкви, з якою не має жодних історичних коренів. Лише за це Москва підпадає під відповідні канонічні санкції. Яка мета таких завідомо антиканонічних та безглуздих дій РПЦ? Відповідь проста і очевидна – показати, як Патріарху Феодору ІІ, так і всьому православ’ю, що може зробити РПЦ в боротьбі проти Константинополя та ПЦУ», – підсумував релігійний експерт.

    Нагадаємо, 29 грудня Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі просяться до Московського патріархату, через  згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ.

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) назвав  «чекістським екзархатом» створення в Африці двох єпархій РПЦ на канонічній території Александрійської Церкви. За його словами це «помста Кремля» за співслужіння патріарха Александрійського Феодора із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм на острові Імврос.. «Тепер поставили явного чекіста з прізвищем Горбачов. І очевидно виділили бюджет на підкуп африканських кліриків, щоби з них ліпити “екзархат”. Куплена лояльність закінчиться відразу, як закінчаться гроші (як це було і з режимами “народної демократії” в часи СРСР). Але яма, яку московити вирішили викопати в Африці – обернеться проваллям для самої Моспатріархії», – підкреслив він.

    Клірик РПЦвУ архімандрит Феогност Пушков також заявив, що 102 африканських священників перейшли в РПЦ, бо шукають покращення свого тяжкого фінансового стану.

    Богослов архімандрит Кирило Говорун коментуючи рішення РПЦ по Африці заявив, що тільки канонічні беззаконники могли відкрито порушити канон прийнятий на Вселенському соборі.

    Найсвіжіше

    Популярне