Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    В африканського клірика, який перейшов до РПЦ, немає богословсько-канонічних мотивів, – Кураєв

    Російський богослов Андрєй Кураєв проаналізував фейсбук-сторінку одного із священнослужителів, який заявив, що переходить до РПЦ в Африці — Емануїла Мачарії. Судячи із дописів цього священника, він немає ніяких богословсько-канонічних мотивів, як це подають в Московському патріархаті.

    «Ось свіже придбання МП у Кенії. 19 грудня 2021 року храм цього о. Еммануїла був освячений архієпископом Кенійським Макарієм (Александрійський Патріархат). 11 та 14 грудня він заявляє про свій відхід у РПЦЗ. Тепер він у африканській митрополії МП. Про причини своїх стрибків юнак нічого не пояснює у своєму фейсбуці. Хіба тільки це — “африканцям потрібна наша незалежна АФРИКАНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА”. При цьому і МП, і Александрійський Патріархат вважає канонічними. (“Actually i am not Greek nor Russian. Both patriarchates є canonical if we had an independent AFRICAN ORTHODOX CHURCH і would be fully under”). Це означає, що він не має богословсько-канонічних мотивів для свого переходу і його канонічна совість зовсім не потривожена “беззаконням Фанара в Україні”», — пише Андрей Кураєв у Фейсбуці.

    Крім цього Кураєв зазначив, що Емануїла привітав пітерський викладач канонічного права.

    «Пітерський викладач канонічного права Костянтин Маркович поспішив вітати мандрівника з юрисдикцій: Welcome to Russian Patriarchate! У цьому вважає, проблеми немає, бо “У якому каноні (!) Ви знайшли, що Кенія (!) — це територія Александрійського Патріархату”. В цьому випадку проблема лише одна: у канонах взагалі ніяк не згадується про існування Московської патріархії та РПЦ», — іронічно зазначив Кураєв.

    Він зауважив, що історія першого неанонімного афроперебіжчика показує, на яку вудку його впіймали.

    «Схоже темношкірим клірикам засланці Москви пояснювали, що в Африці МП зробить те саме, що Константинополь в Україні: візьме її під свою владу лише ненадовго і символічно, і одразу дасть повну канонічну автокефалію. Цій приманці вірити не можна», — йдеться у дописі богослова Кураєва.

    За його словами, характер Кіріла та почерк його правління говорять про те, що він може лише «зміцнювати вертикаль влади» (своєї), а не роздавати свободи. Крім цього, Москва у своєму недавньому совєтському минулому рясно поливала кров’ю африканську землю, активно розпалюючи місцеві громадянські війни та міжетнічні конфлікти. А ось греки в жодних формах африканського колоніалізму за останні півтори тисячі років не були помічені.

    Зі свого боку ми зауважили дивну зацікавленість священника, який перейшов до РПЦ, до дорогих автомобілів. Він публікує фотографії дорогих автівок у себе на сторінці. Особливо це «співпадіння» цікаво виглядає після багатьох заяв про фінансову складову «переходу африканських кліриків в РПЦ», а не страхом перед розколом.

    Раніше екзарх всієї Африки Московського патріархату митрополит Клинський Леонід (Горбачов) заявив, що Александрійському патріарху було надіслано багато коштів. «Скільки було зроблено для патріарха Феодора, скільки коштів було надіслано», – сказав він.

    Також у РПЦ показали першого «розіп’ятого» африканського священника, якого «врятували вєжлівіє люді» з РПЦ.

    Крім цього богослов Кирило Говорун називає 102 африканських клірики, які перейшли в РПЦ, або розхідним матеріалом, або у кращому випадку «декораціями».

    Найсвіжіше

    Популярне