Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Тільки одна із 150 парафій, настоятелі яких нібито перейшли до РПЦ в Африці, підтримала Моспатріархат

    Попри те, що «екзархат Російської Православної Церкви в Африці» існує на цьому континенті вже півтора місяця (із 29 грудня 2021 року) і до нього нібито приєдналось 150 священників Александрійської Церкви, тільки 17 лютого 2022 року митрополит Лєонід (Горбачов) опублікував фото із громадою, що нібито проголосувала за перехід до Моспатріархату.

    «Громада в Кагері (регіон озера Вікторія, Танзанія) вирішила слідом за своїм настоятелем перейти до РПЦ. Щойно відбулися збори парафіян, на яких було прийнято одностайне рішення», – заявив митрополит Лєонід в своєму Телеграм каналі.

    Щоправда, є великі питання до РПЦ і до того, яким шляхом перейшли інші 149 кліриків, про яких раніше хвалився митрополит РПЦ Лєонід (Горбачов). Виходить, що зі 150 парафій, настоятелі яких нібито перейшли до у РПЦ в Африці, тільки одна громада Александрійської Церкви проголосувала за перехід до РПЦ разом із настоятелем, а решта 149 священників служать у РПЦ навіть не повідомивши парафіянам про свої наміри покинути Александрійський Патріархат і перейти у РПЦ. 

    Раніше я зауважував, що РПЦ не питає думки місцевих вірян, чи хочуть вони приєднуватись до Моспатріархату в Африці. Лідер розкольників РПЦ в Африці Лєонід (Горбачов) безцеремонно роздавав антимінси місцевому духовенству, без будь-яких парафіяльних зборів. Опубліковані нещодавно фото тільки підтверджують це.

    Також така розкольницька діяльність показує лицемірство і дводумство РПЦ в Африці і Україні. У РПЦ в Україні кажуть, що в них «захоплюють» храми, хоча релігійні громади (парафії) проводять збори і більшістю голосів ухвалюють рішення про зміну підпорядкування і перереєстрацію статутів в ПЦУ. Тобто діють згідно із законодавством України. В Африці ж ані від РПЦвУ, ані від РПЦ нічого взагалі не чутно про «захоплення», як і про «голосування», хоча у Московському патріархаті не збираються навіть рахуватись із думкою місцевих парафіян, не проводили до 17 лютого жодних парафіяльних зборів, а нахабно роздають антимінси.

    Новіков і Африканські клірики / Фото: Леонід (Горбачов)

    Як бачимо, у Московському патріархаті вирішили виправитись і вслід за фотографіями підкуплених священників Александрійської Церкви із антимінсами з’явились фотографії громад, які на зборах прийняли рішення приєднатись до Моспатріархату. Зараз такі збори проведені лише на 1 зі 150 парафій.

    Попри те, що у РПЦ нещодавно в РПЦ збанкрутувала Ташкентська та Узбекистанська єпархія місіонер Георгій Максімов нахабно насміхався з зовнішнього вигляду храмів Александрійського патріархату в Африці. Він заявляв, що храми Александрійського патріархату в Африці виглядають гірше ніж розплідники собак в Греції, але РПЦ «люб’язно» допоможе і надасть «кращі місця».

    Сам «Африканський екзархат РПЦ» виглядає поки доволі бідно і убого. Про віртуальний і уявний екзархат вже висловився релігійний експерт Олександр Єфременко і богослов архімандрит Кирило Говорун. Складається враження що в РПЦ грошей вистачило на двох людей: Андрія Новікова і Георгія Максімова. Саме вони роз’їжджають по Африці і обіцяють покращити фінансове становище місцевого православного духовенства. Тобто пропонують хабарі місцевому духовенству. Факт підкупу було підтверджено на Синоді Александрійської Церкви.

    Раніше Новіков служив в так званій «УПЦ МП» (РПЦвУ), але після подій 2 травня 2014 року в Одесі, коли проросійських і російських найманців спалили, він втік в Росію де, як бачимо, його відкомандирували в Африку, розколювати Александрійський патріархат і возити там антимінси РПЦ і хабарі від росіян.

    До слова, навіть голосування парафіян не легітимізують канонічний злочин розколу РПЦ в Африці, адже жоден Всеправославний собор чи інший церковний орган не давав дозволу РПЦ займатись експансією на території древнішого від Московського Александрійського патріархату. За таке свавілля на РПЦ чекає суд Пентархії, що повинен зібратись до 18 квітня. Попри це Горбачов заявив, що РПЦ із Африки нікуди не піде. На думку релігійних експертів, РПЦ в Африці буде підсилювати російську присутність (в тому числі військову) на Африканському континенті й слугувати «м’якою силою».

    Автор: магістр богослів’я Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне