Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Поки РПЦ займається фінасування Африки. В Росії Узбекистанська єпархія РПЦ офіційно визнана банкрутом

    Поки Московський патріархат гордо заявляє про фінансування Сербської Церкви, польскі ЗМІ пишуть про гроші від Путіна для Православної Церкви Польщі і не вщухають розмови про фінансування Росією вторгнення РПЦ на території Александрійського патріархату в Африку, в самій Росії Ташкентська та Узбекистанська єпархія РПЦ офіційно визнана банкрутом.

    «У 2017 році патріарх Кіріл освятив у Ташкенті місце будівництва Центру православної освіти та культури та Музею історії християнства у Середній Азії. Пафосне будівництв наткнулось на брак коштів. Митрополита Ташкентського та Узбекистанського Вікентія (Мораря) покинули спонсори, а він вирішив кинути будівельників. Підрядники звернулися до суду, і тепер єпархія винна їм мільярд сум, це близько 100 тисяч доларів», – пише Телеграм канал – Церквач.

    Судові пристави заблокували банківські рахунки єпархії РПЦ. Церковні автомобілі конфісковані та будуть виставлені на аукціон.

    У січні 2021 року настоятелі всіх парафій Ташкентської єпархії РПЦ отримали лист із добровільно-примусовим проханням підтримати підконтрольний митрополиту Вікентію благодійний фонд «Благовіст», в той час як розрахунковий рахунок єпархії «тимчасово заблокований». «Тобто борг гасити митрополит не збирається, а жити якось треба», – пояснюють російські ЗМІ.

    «Різке зубожіння митрополита Вікентія, що спричинило ганебне банкрутство єпархії, несподівано пов’язане з подіями навколо Середньоуральського жіночого монастиря та його духовника схіїгумена Сєргія (Романова). Вікентій надавав уральському духівнику канонічний дах (Сєргій формально перебував у клірі Ташкентської єпархії), а схіїгумен завжди душевно дякував митрополиту, створюючи в нього відчуття достатку та широких можливостей», – йдеться у дописі.

    Переїзд Сєргія за ґрати сильно вдарив у бюджет і плани митрополита РПЦ. Вікентій шукав нових спонсорів у Москві, але борг будівельникам так і не віддав.

    Апостол Павло, розмірковуючи у посланні до Тимофія про якості, які має мати єпископ, говорить: «Належить йому також мати добре свідчення від зовнішніх».

    «Зовнішні це люди, які не відносять себе до церкви. Наприклад, будівельники закладеного патріархом Кірілом Центру православної освіти у Ташкенті. Або судові органи Узбекистану. Що вони думають про російського митрополита-банкрута?», – підсумували в Церквачі.

    Нагадаємо, раніше так званий «Екзарх всієї Африки Московського патріархату» митрополит Клінський Леонід (Горбачов) заявив, що Александрійському патріарху було надіслано багато коштів. «Скільки було зроблено для патріарха Феодора, скільки коштів було надіслано», – сказав він. Горбачов також ставив умови патріарху Александрійському і вимагав від нього покаяння, мовляв, покається – тоді розмовлятимемо. Також Горбачов сказав, що РПЦ буде вдиратись у всі Православні Церкви, які визнали ПЦУ, щоб «врятувати від розколу».

    Також Gazeta Polska звинуватила Польську православну церкву в отриманні грошей від Путіна.

    Крім цього Сербський патріарх подякував РПЦ за надані кошти для Сербської Церкви.

    Також Синод Александрійської Церкви констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства.  Патріарх Александрійський Феодор у січні 2021 року говорив, що РПЦ, використовуючи світську владу і насильство, почала поневолювати інші Церкви. Речник ПЦУ архієпископ Євстратій також впевнений, що у Росії виділили бюджет на підкуп африканських кліриків, щоби з них ліпити «екзархат».

     

    Найсвіжіше

    Популярне