Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Сербський патріарх подякував РПЦ за надані кошти для Сербської Церкви і похвалив очільника РПЦвУ Онуфрія

    Російська православна церква продовжує надавати фінансову допомогу Сербській Церкві, яка, своєю чергою, всіляко підтримує ідеологічну лінію РПЦ, критикує Вселенський патріархат і не визнає Православну церкву України.

    Зокрема патріарх Порфирій заявив, що автокефалія ПЦУ надана з «порушенням канонів», після чого подякував РПЦ за фінансову допомогу в прикрашенні собору святого Сави у Белграді, а також відновлення святинь, які постраждали від землетрусу в Хорватії у 2020-2021 роках.

    Про це повідомляє пресслужба ВЗЦЗ МП.

    «З урахуванням переплетеності історії Росії та Сербії було б дивно, якби росіяни не відіграли значної ролі і в цьому великому сербському починанні на славу Божу. Всі ми дуже вдячні <…> патріарху Кірілу та Російській православній церкві за допомогу, завдяки якій було розпочато роботи зі створення внутрішнього оздоблення храму святого Сави», – зауважив патріарх Порфірій.

    Патріарх Сербської Церкви нагадав, що Президент Росії В.В. Путін у 2011 році, коли вперше відвідав цей храм, виявив зацікавленість у тому, щоб російський народ, російська держава зробили внесок у виконання обітниці сербського народу.

    Також Порфирій заявив, що Сербська Церква «не змінить свою позицію» і «надає і продовжує надавати значну підтримку митрополиту Онуфрію та його Церкві».

    Нещодавно архімандрит Вселенського патріархату Романос Анастасіадіс коментуючи інтерв’ю Порфирія, заявив, що з людьми, зіпсованими російськими грошима, не може бути діалогу. Архімандрит також впевнений, якщо Сербська Церква прийме погляди Іринея Бачського, то стане на шлях до відколу разом із РПЦ.

    Як видно із таких щедрих подарунків росіян, дружба між Сербією і Росією продовжує процвітати, а благодійність — це просто гарне прикриття хабарів. Що показово, 18 листопада 2021 року патріарх Сербської Православної Церкви Порфирій освятив пам’ятник російському національному герою князю Алєксандру Нєвському у Белграді. Захід пройшов за участі духовенства Російської православної церкви.

    Тісні зв’язки РПЦ і Сербської Церкви вигідні обом сторонам. Росіяни дають сербам кошти, а ті говорять про канонічність дій РПЦ і підтримують Онуфрія – главу Московського патріархату в Україні. По суті, тільки Сербська Церква приїхала на Амман, коли він був організований (не враховуючи Єрусалимського патріарха, який був формальним організатором).

    З усім тим патріарх Сербської Церкви Порфирій назвав РПЦвУ невіддільною частиною Московського патріархату. Він також висловив підтримку конференції РПЦвУ 11 листопада 2021 року, яка була організована для осудження ПЦУ та Вселенського патріарха Варфоломія.

    Сербська православна церква не визнає ПЦУ і брала участь в Амманській неканонічній зустрічі. Зараз вона є одним із найбільших союзників Московської патріархії у її нападках на ПЦУ та Вселенський патріархат.

    Найсвіжіше

    Популярне