Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Сербський патріарх освятив пам’ятник російському національному герою – князю Нєвскому

    Дружба між Сербією і Росією продовжує зміцнюватись. Про це свідчить і нещодавня подія в Белграді. Там патріарх Сербської Православної Церкви Порфирій освятив пам’ятник російському національному герою – князю Алєксандру Нєвскому. Захід пройшов 18 листопада за участі духовенства Російської Православної Церкви.

    Про подію повідомляє pnp.ru

    Також цього дня предстоятель Сербської Православної Церкви Патріарх Порфирій очолив в Алєксандро-Нєвскому храмі Белграда Божественну літургію, у співслужінні єпископа Кронштадтського Назарія, вікарія Санкт-Петербурзької єпархії РПЦ.

    Після богослужіння Сербський Патріарх очолив хресну ходу навколо храму та освятив бюст російському національному герою. Бронзове погруддя Нєвського в шоломі та кольчузі є подарунком із Росії. 12 вересня 2021 року аналогічний бюст встановили у Благовіщенській церкві Алєксандро-Нєвскої лаври у Петербурзі. Пам’ятники були виготовлені з ініціативи мера столиці Сербії Белграда та встановлені з благословення Московського патріарха Кіріла (Гундяєва).

    У церемонії відкриття пам’ятника у Белграді взяли участь представники із Росії: губернатор Санкт-Петербурга Алєксандр Беглов, мер Белграда Зоран Радойичич, посол Росії у Сербії Алєксандр Боцан-Харченко, представники громадських організацій та віряни. Одним із запрошених став батько президента Сербії Анджелко Вучич.

    На заході прямо говорили про дружні відносини між Росією і Сербією.

    «Було б зайвим говорити про любов і вірність, яка існує між Росією та Сербією, сербами та росіянами, про нашу історію, яка переплітається і робить нас єдиними, – сказав на відкритті пам’ятника патріарх Порфирій і підкреслив, що цей зв’язок був би неможливим, якби два народи не пов’язував єдиний Бог та віра. – Ми освятили бюст такий самий, як у Алєксандро-Нєвскій лаврі в Санкт-Петербурзі. Російський святий так само улюблений сербським народом, і доказом цього є цей храм, споруджений на його честь».

    Нагадаємо, патріарх Сербської Церкви Порфирій назвав РПЦвУ невід’ємною частиною Московського патріархату. Він також висловив підтримку конференції РПЦвУ 11 листопада, яка була організована для осудження ПЦУ та Вселенського патріарха Варфоломія.

    Сербська Православна Церква не визнає ПЦУ і брала участь в Амманській неканонічній зустрічі. Зараз вона є одним із найбільших союзників Московської патріархії у її нападках на ПЦУ та Вселенський патріархат.

    Найсвіжіше

    Популярне