Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Слизька доріжка: Якщо Сербська Церква прийме погляди Іринея Бачського, то стане на шлях до відлучення разом із РПЦ

    Архімандрит Вселенського патріархату Романос Анастасіадіс прокоментував інтерв’ю єрарха Сербської Православної Церкви єпископа Бачського Іринея, де він підтримує Московську точку зору на ПЦУ і православ’я в Україні. Крім Цього Іриней заперечує самобутність українського народу і окремішність його від росіян, повторюючи темники із російських пропагандистських методичок.

    «Якщо Сербська Церква офіційно і остаточно прийме канонічні, неправославні та багато в чому єретичні погляди єрарха Сербської Православної Церкви єпископа Бачського Іренея, найодіознішої особистості у своїх лавах, то її шлях до відлучення разом із московитами від Єдиної, Святої, Соборної  та Апостольської Церкви неминучий», – пише архімандрит Романос у Фейсбуці.

    Архімандрит також висловив сподівання, що новий Сербський Патріарх Порфирій усвідомлює слизьку доріжку, якою його попередник, за наказом Бачського Іринея, повів Сербську Церкву. Порфирій має відреагувати на заяви Іринея поки не стало пізно. «Якщо він не хоче йти за єретичними стандартами московитів, милуватися собою на лаврах сербського етнорасизму».

    Деякі з поглядів єпископа Бачського свідчать про антиклерикальну етику та неортодоксальне мислення цієї людини, – каже архімандрит Романос. Він навів такі слова Іринея: «Історична єдність великого, братнього, одновірного російського народу і нашого народу є і дороговказом у майбутнє: треба, щоб і надалі сербська тура, або кораблик, була міцно прив’язана до великого і потужного російського корабля». «Чисто політична, а не церковна позиція нібито “єпископа”», – зазначає Романос, коментуючи висловив Ірине про дружбу РФ і Сербії.

    «Церковна ситуація у Чорногорії – не що інше, як мініатюрна картина ситуації в Україні, – наголосив Сербський єпископ. – В обох випадках задіяна етнічна “інженерія”. У Чорногорії робляться відчайдушні спроби назавжди затвердити сформовану порівняно недавно чорногорську ідентичність, засновану на запереченні сербського коріння та багатовікової сербської самосвідомості чорногорців».

    «Вищесказаним цей сумний єпископ заперечує право цілих народів на їхню національну самосвідомість, – підкреслив Романос Анастасіадіс. – Він бреше, використовуючи москальський ревізіонізм історії, за допомогою якого Москва ставить під сумнів національне існування багатьох народів, зокрема й українців. Він діє не як єпископ Церкви Христової, а як агент-посередник російських та сербських геополітичних інтересів. Він є справжнім супутником Кіріла та Іларіона на шляху відступництва та націоналістичної брехні, в яку впали ці дві Церкви».

    «Тож нехай же папуги брехні припинять дурне гасло “Еллада Сербія Православ’я”. Греція – православна. Ми чекаємо, коли Сербія доведе нам, що і вона є православна. Однак, поки вона виражається через таких людей, як єпископ Бачський, і з такими неісторичними та неправославними позиціями, у нас є всі підстави сумніватися, чи має нинішня Сербська Церква якийсь зв’язок із Церквою Святого Сави, яка отримала те, що отримала від Святої Великої Церкви Христової, від Константинополя, від Вселенського Патріархату», – підсумував архімандрит Романос.

    Найсвіжіше

    Популярне