П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Gazeta Polska звинуватила Польську православну церкву в отриманні грошей від Путіна

    У польському тижневику Gazeta Polska опубліковано статтю «Польська православна церква та гроші від Путіна. Таємничий Фонд Росатома», в якій церква звинувачується у «отриманні грошей від Росії», передає polskieradio.pl.

    Матеріал починається з питання: чи отримує Польська автокефальна православна церква гроші від російського фонду, заснованого та фінансованого «Росатомом» та державним ядерним концерном?

    Журналісти видання стверджують, що у грудні 2021 року представники цього фонду відвідали найвищих сановників Польської автокефальної православної Церкви, яка факт цих зустрічей тримає у секреті, а Фонд Росатома «профінансував», зокрема, завершення будівництва та оздоблення сучасної варшавської церкви Святої Софії Премудрості Божої та документальний фільм за участю польських православних єрархів.

    Кілька тижнів тому це видання писало про те, що останні місяці Російська православна церква «різко активізувала свою дипломатичну діяльність». «Особливо це стосується держав, які можуть бути корисними у геополітичній боротьбі Москви щодо України», — йдеться у матеріалі.

    Нагадаємо 11 грудня 2021 року делегація російського «Фонду підтримки християнської культури та спадщини» на чолі з виконавчим директором Єгором Скопенко побувала у Білостоксько-Гданьскій єпархії Польської православної церкви. Вищезгаданий «Фонд підтримки християнської культури та спадщини» фінансується російською державою — компанією «РосАтом».

    «З власних джерел мені стало відомо, що до Польської православної церкви посланці з Росії приїхали не просто так і не з пустими руками. Вони подарували Польській Церкві декілька мільйонів євро. Виходить, що російський державний концерн РосАтом, через “Фонд підтримки християнської культури” “підтримав”, або краще сказати передав хабаря Польській Церкві. Звісно, що мільйони євро можна списати на нечувану щедрість росіян, “підтримку культури”, чи інші благородні цілі, проте, знаючи боротьбу Кремля із Україною, так думати буде дуже наївно», – коментував тоді цю подію релігійний оглядач Іван Петрущак.

    Що цікаво, сам голова російського християнського фонду Скопенко, заявив, що займається такою благодійністю і в інших Помісних Церквах.

    Крім цього видання Informnapalm опублікувало велику статтю про гібридний вплив Російської Федерації на інші країни через Російську православну церкву. У матеріалі також фігурував фонд «РосАтом».

    Нагадаємо, у кінці січня митрополит Олександр (Драбинко) розповів, що РПЦ в ручному режимі використовує єпископів Польської Церкви. Такі висновки митрополит зробив через негативну реакцію збоку одного єпископа Польської православної церкви на його приватний візит в Польщу.

    Найсвіжіше

    Популярне