Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Мільйони євро від росіян Польській Православній Церкві: хабар чи просто щедрість?

    Нещодавно, 11 грудня 2021 року делегація російського “Фонду підтримки християнської культури та спадщини” на чолі з виконавчим директором Єгором Скопенко побувала у Білостоксько-Гданьскій єпархії Польської Православної Церкви.

    Вищезгаданий “Фонд підтримки християнської культури та спадщини” фінансується російською державою – компанією “РосАтом”.

    “З власних джерел мені стало відомо, що до Польської Православної церкви посланці з Росії приїхали не просто так і не з пустими руками. Вони подарували Польській Церкві декілька мільйонів євро. Виходить, що російський державний концерн РосАтом, через “Фонд підтримки християнської культури” “підтримав”, або краще сказати передав хабаря Польській Церкві. Звісно, що мільйони євро можна списати на нечувану щедрість росіян, “підтримку культури”, чи інші благородні цілі, проте, знаючи боротьбу Кремля із Україною, так думати буде дуже наївно”, пише релігійний оглядач Іван Петрущак.

    Офіційно, сайт “Відділу зовнішньо-церковних зв’язків РПЦ” повідомив, що Архієпископ Білостоксько-Гданьский Яків тепло прийняв гостей з Росії і організував на честь їхнього візиту обід в своїй резиденції в Білостоку. Гарно, правда?

    Що цікаво, сам голова російського християнського фонду Скопенко, заявив, що займається такою благодійністю і в інших Помісних Церквах. “Скопенко ознайомив єрарха Польської Православної Церкви з історією створення та статутними цілями фонду, а також із здійснюваною ним благодійною діяльністю у різних Помісних Православних Церквах” – сказано на сайті ВЗЦЗ МП.

    Тобто росіяни навіть не приховують, що возять хабарі всім, щоб переманити на сторону Московської Патріархії.

    Найсвіжіше

    Популярне