П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Африка і Україна: переходи і «захоплення парафій» та дводумство РПЦ

    У РПЦ в Україні кажуть, що в них «захоплюють» храми, хоча релігійні громади (парафії) проводять збори і більшістю голосів ухвалюють рішення про зміну підпорядкування і перереєстрацію статутів в ПЦУ. Тобто діють згідно із законодавством України.

    В Африці ж ані від РПЦвУ, ані від РПЦ нічого взагалі не чутно про «захоплення», як і про «голосування», хоча у Московському патріархаті не збираються навіть рахуватись із думкою місцевих парафіян, а нахабно роздають антимінси. Зокрема, «екзарх РПЦ в Африці» заявив, що підписав вже сотні антимінсів для священників Александрійського Патріархату, які нібито захотіли приєднатись до Московського патріархату в Африці. І це для РПЦ абсолютно нормально і є «захистом канонічних норм» і взагалі «спасінням від розколу» від «визнання українських розкольників».

    Тепер уявімо собі таку ситуацію в Україні. Припустимо предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній чи всі місцеві архієреї ПЦУ просто почали роздавати свої антимінси всім священникам РПЦ по всій Україні. Це ж, з точки зору РПЦ, не було б захопленням, адже саме так діють вони в Африці.

    Звісно опускатись до рівня Моспатріархії не потрібно, але потрібно звертати увагу на їх дводумство. В Африці видача антимінсів – «спасіння від розколу», а в Україні голосування парафія на зборах — «захоплення». Головне щоб в РПЦ не переплутали, ато ще в Африці прийдеться збори релігійних громад проводити і що тоді?

    Таким чином в Африці РПЦ не питає думки вірян чи згодні вони перейти в РПЦ і це на думку московитів «не захоплення», а в Україні попри опитування думки вірян і дотримання норм законодавства, нібито «захоплення».

    На фото африканські «першопрохідці РПЦ» із антимінсами від митрополита РПЦ Леоніда (Горбачова) разом із кліриком РПЦ і екссекретарем РПЦ Одеської єпархії Андреєм Новіковим. Новіков служив в так званій «УПЦ МП» (РПЦвУ), але після подій 2 травня в Одесі, коли проросійських і російських найманців спалили, він втік в Росію де, як бачимо, його відкомандирували в Африку, розколювати Александрійський патріархат і возити там антимінси РПЦ.

    П. С. складається враження що в РПЦ грошей вистачило на двох людей: Новікова і Георгія Максімова. Саме вони роз’їжджають по Африці і обіцяють покращити фінансове становище місцевого православного духовенства. Тобто пропонують хабаря. Максимов взагалі заявив, що храми Александрійського патріархату в Африці виглядають гірше ніж розплідники собак в Греції, але РПЦ «люб’язно» допоможе і надасть «кращі місця».

    До слова, нещодавно в РПЦ збанкрутувала Ташкентська та Узбекистанська єпархія.

    Автор: магістр богослів’я Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне