Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Африці не потрібні захисники та самозвані рятівники, – Александрійський патріарх про РПЦ

    Патріарх Александрійський Феодор 13 лютого у день хіротонії єрарха Александрійської Церкви єпископа Гулу Нектарія, описав труднощі та можливі спокуси, з якими він може зіткнутися через пересуди так званих лжебратів, які за «30 срібняків» спробують відвернути його від Матері-Церкви. Саме Александрійський Патріархат є Церквою-Матір’ю для всієї Африки.

    Також патріарх Феодор, натякаючи на розкольницьку діяльність РПЦ в Африці, підкреслив, що «Африці не потрібні захисники та самозвані рятівники», – цитує orthodoxianewsagency.gr.

    Він також із серцевим болем говорив про бажану єдність Церкви та віруючих, розповівши про жертвопринесення світлоносного святого Ігнатія, якого вели на заклання, а він писав листи про єдність, адресовані Церквам Ефесу, Смирни та Філадельфії, що виступають як справжні наслідувачі Христа.

    Патріарх Александрійський зауважив, що Африка, материк майбутнього і за його словами, де благодать Божа вимагає від нас служіння, потребує “мрій”, їй потрібна “віра”.

    Звертаючись до єпископа Нектарія, якого 13 лютого висвятили в єпископський сан, сказав: «Я знаю тебе змалку і з самого початку бачив у твоєму обличчі любов до Православ’я, а також вашу відданість нашим традиціям Патріаршества і ваша повага до вашого єпископа», і продовжив, заявивши, що «з великою любов’ю я особисто стежу за твоїм шляхом до Христа протягом багатьох років і тішуся за тебе не лише через твого дитячого ентузіазму, але й за горіння віри твоєї, які день у день росли і наповнювали завзяттям твій внутрішній світ».

    12 січня 2022 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Також Синод постановив «Інформувати Святий Вселенський Патріархат і помісні Церкви через їх предстоятелів, за допомогою доставлених Патріарших листів, в яких буде описано “заражене” замішання, що відбувається серед “дітей, народжених від нас у Христі”, вірних африканців, внаслідок видимих ​​та невидимих ​​дій уповноважених осіб Російської Церкви».

    Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими Канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського Патріархату», — підкреслюється в заяві.

    Найсвіжіше

    Популярне