Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Проросійські ЗМІ розмірковують про можливе скидання патріарха Кіріла після вторгнення в Африку

    Проросійські експерти впевнені, що Вселенський патріарх скликаючи суд Пентархії (п’яти Церков) прагне оголосити про скидання Московського патріарха Кіріла (Гундяєва) чи позбавити РПЦ автокефалії. Такі думки проросійські експерти пишуть в Телеграм-каналі РПЦ «Правблог». При чому вони зазначають що самій РПЦ ніхто автокефалію не надавав, а лише було визнано патріаршу гідність Московського патріарха.

    «Таким чином, прогноз вибудовується наступний. Швидше за все, після отримання скарги буде скликаний Константинопольський синод, який або “скине” патріарха Кіріла, або “позбавить автокефалії” Російську Церкву», – прогнозують проросійські експерти.

    Вони також роздумують, що це може принести для Вселенського патріархату і вважають, що Константинополь буде діяти так, як зараз діє РПЦ — засновувати свої церкви і єпархії там, де є «традиційна присутність РПЦ». За словами експертів із каналу РПЦ в Телеграмі «Правблогу», це насамперед «на пострадянському просторі та в Японії». Крім цього, «основний фокус буде зроблено на Білорусі та Молдові», – впевнені проросійські експерти.

    Як одним із ймовірних варіантів, у РПЦ вважають, що Вселенський патріархат захоче прийняти до себе «”катакомбників” та інших представників “альтернативного православ’я” всередині самої Росії».

    У РПЦ вважають, що патріаршество було соборно затверджено у 1593 році і тому «будь-яке одноосібне рішення Константинопольського синоду по РПЦ буде нелегітимним». Водночас на «Правблозі» встидливо замовчують і той факт, що більшість підписів на грамоті про затвердження Московського патріаршества є фальшивими.

    Крім цього у ЗМІ РПЦ впевнені, що Антіохійський патріарх точно підтримає лінію Москви, а ось «за позицію Єрусалима розгорнеться справжня боротьба». А без них, збори будуть «нелегітимним», – впевнені в експерти із РПЦ.

    Нагадаємо, раніше богослов Кирило Говорун заявив, що вторгнення РПЦ в Африку може завершитись судом над священноначалієм РПЦвУ і РПЦ. Також делегація Александрійської Церкви повідомила патріарху Варфоломію про неканонічні дії РПЦ в Африці.

    Найсвіжіше

    Популярне