Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Будь який діалог з РПЦ марний, як з єресіархами, які потім піддавались анафемі, – архімандрит Романос

    Сумнозвісний Відділ зовнішніх церковних зв’язків митрополита РПЦ Іларіона (Алфєєва) спробував спростувати канонічні та історично підтверджені позиції Його Високопреосвященства митрополита Перістеріського Григорія (Елладська Церква). Останній написав текст-вирок, що буквально лякає РПЦ, але й показує зараз більш ніж будь-коли, що Російська православна Церква сама відрізала себе від Православ’я, Єдиної, Святої, Кафоличної та Апостольської Церкви.

    Звичайно, дати відповідь на ці сумні антицерковні погляди московитів, які зараз прямо заперечують 2000-річний канонічний порядок і святе Передання (в основному першого тисячоліття Вселенських Соборів) і намагаються встановити екклезіологію власного натхнення з явними протестантськими рисами та анархією — джунглями, де панує світська влада, є відповідальністю і привілеєм митрополита Григорія, якого, до того ж у РПЦ вульгарно і в паніці, звинувачують у тому, що він «брехун» та «наклепник».

    Але щоб усі зрозуміли, наскільки москвичі грубо спотворюють істину, історію та канонічний порядок нашої Церкви, достатньо прочитати лише перші 4 абзаци із їх «відповіді»! Одного цього достатньо, щоб показати, що люди або божевільні, або прикидаються божевільними і в будь-якому випадку не здатні до навчання, до виправлення, і будь-який діалог з ними марний, як був марний діалог святих отців з єресіархами історії, які в результаті отримали анафему від Церкви.

    «Під виглядом церковно-канонічного аналізу, – йдеться на сайті РПЦ, – Преосвященний Перистерійський поширює помилкові, наклепницькі звинувачення, ніби Російська Церква протягом 30 років готувала “стратегію” вторгнення на канонічну територію інших Помісних Церков, ніби вона претендує на всесвітню юрисдикцію в православному світі, і ніби подібні амбіції зафіксовані в її Статуті. Відділ зовнішніх церковних зв’язків зі всією відповідальністю заявляє: ні колишні, ні діюча редакція Статуту Російської Православної Церкви, текст якого знаходиться в публічному доступі, не зазіхають на канонічні межі інших Помісних Православних Церков».

    Усе було б добре, якби вони відразу після цього у РПЦ не процитували відповідний уривок зі свого Статуту, де цей пункт недвозначно і неканонічно згадають, що містить їх намір встановити неканонічну юрисдикцію РПЦ по всьому світу, який митрополит Перістеріський справедливо осуджує. Ось що вони самі цитують: «У чинному Статуті Російської Православної Церкви перераховані держави, що входять в її канонічну територію: “Юрисдикція Російської Православної Церкви простягається на осіб православного віросповідання, що проживають на канонічній території Російської Православної Церкви: в Російській Федерації, Україні, Республіці Білорусь, Республіці Молдова, Азербайджанській Республіці, Республіці Казахстан, Китайській Народній Республіці, Киргизькій Республіці, Латвійській Республіці, Литовській Республіці, Монголії, Республіці Таджикистан, Туркменістані, Республіці Узбекистан, Естонській Республіці, Японії, а також на тих православних, які проживають в інших країнах, але добровільно входять в неї».

    Кожен здоровий глузд розуміє, що проблема, яку засуджує митрополит Перістеріський, полягає в наступному антиканонічному (натхненному папою) посиланні: «а також православні християни, які проживають в інших країнах і добровільно підпорядковуються його юрисдикції (РПЦ)»… Що це означає? Те, що робиться сьогодні в Африці, може бути зроблено завтра в Греції, або Кіпрі, щоб виправдати розкольницьке вторгнення росіян у канонічні межі інших Церков. Що стверджують росіяни? Що нібито їхні африканські священники… благали приєднатися до Російської Церкви! І вони, відповідно до незаконного становища свого Статуту, прийняли їх. Адже саме про це вони офіційно заявляють: «Юрисдикція Російської Православної Церкви включає… також православних християн, які живуть в інших країнах, які добровільно переходять під її юрисдикцію»!

    Що може бути очевидніше того, що митрополит Перістеріський абсолютно правий і що нечестиві москвичі брешуть настільки відверто, що удають, ніби не розуміють того, що написано в їхньому власному Статуті, а також застосовується ними у всьому світі з їхніми незаконними вторгненнями на канонічні території інших церков?

    Підсумок: Високоповажні єрархи, знавці канонічного права, такі як митрополит Критський Кирил із Вселенського Патріархату і митрополит Грецької Церкви Григорій, докладають всіх зусиль, використовуючи канонічні аргументи, щоб переконати москвичів і повернути їх до канонічності зі згубного шляху відступництва, яким вони йдуть на повній швидкості. Так чинили святі отці. Вони намагалися врятувати і зберегти в Церкві всіх, навіть найбільших єретиків. Але, зрештою, коли, згідно з апостольським словом, вони виявили, що кожен заперечник істини «заблукав і згрішив проти себе», щоб зберегти повноту Церкви від зараження, вони були змушені відсікти їх від тіла Церкви.

    Роковим чином так звана «Російська православна церква» ведеться в цю прірву, якщо не станеться диво.

    За матеріалами богослова архімандрита Романоса Анастасіадіса

    Найсвіжіше

    Популярне