Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Поки окупанти майже витіснили ПЦУ з Криму, «УПЦ МП» освятила новий храм

    Лояльність російських окупантів відчуває на собі філія РПЦ в Україні. У той час, коли  російська окупаційна влада витіснила з тимчасово окупованого Криму парафії Православної Церкви України, «УПЦ МП» (РПЦвУ) освятила на півострові новий храм.

    17 лютого 2022 року єрарх РПЦвУ митрополит «Феодосійський і Керченський» Платон та єпископ РПЦвУ «Коктебельський» Агафон звершили освячення храму на честь ікони Божої Матері «Утамуй моя печалі» в Коктебелі та Божественну Літургію в новоосвяченому храмі, повідомляє повідомляє пресслужба єпархії РПЦвУ у Феодосії.

    Водночас переслідування ПЦУ в Криму є системними та послідовними. Станом на початок 2014 року Кримська єпархія ПЦУ (тоді ще УПЦ КП) налічувала у своєму складі 45 парафій, якими опікувалися 14 священнослужителів. На початку 2022 року у складі єпархії налічується всього 7 парафій та 4 священнослужителі. Таким чином, кількість парафій під тиском окупаційної влади зменшилась у більше ніж шість разів, а кількість священнослужителів – у більш ніж втричі. По суті, сьогодні єпархія поставлена на грань виживання.

    Священники і єпископи «УПЦ МП» (РПЦвУ)  регулярно сприяють окупантам  і брали участь у військовій операції РФ по захопленні Криму. Нещодавно священники РПЦ в Криму знову благословляли армію окупантів.

    У кінці серпня 2020 року священники «УПЦ МП» благословили на бойові завдання російських моряків. У лютому 2021 року єпископ РПЦвУ Каліник (Чернишов), якого висвятив Онуфрій в Ніжині, благословив хоругву на бойовий крейсер ВМФ РФ “Грайворон”. На початку травня 2021 року той же Каліник разом з окупантами РФ в Криму відкрив музей «Великої Вітчизняної війни в Євпаторії».

    Раніше ми вже писали, що в Криму «не гнана» РПЦвУ встигла привітати моряків ВМФ Росії, поки в Україні відбувались антиурядові мітинги для втілення «чорногорського сценарію». Водночас 18 березня 2021 року так звана «УПЦ» (РПЦвУ) взяла учать у святкуванні «воссоединения Крыма с Россией». Також у Євпаторії РПЦвУ освятила ікони «покровителів російського воїнства».

    Кримська окупаційна адміністрація привітала митрополита РПЦвУ Лазаря і подякувала йому за співпрацю з окупантами. Також кримська єпархія РПЦвУ закликала до участі у «Всеросійському народному соборі», щоб привернути увагу до «російських цінностей» і  анонсувала конкурс «Моя сім’я, моя Росія».  У травні 2021 року в окупованому Криму священник так званої «УПЦ» благословив військових ЗС РФ перед «відрядженням». У кінці травня 2021 року Кримська єпархія «УПЦ МП» благословила російських окупантів на «ратну службу», поки їх колеги в Європі жалілись на «утиски».

    У червні 2021 в Криму служителі «УПЦ МП» окропили освяченою водою російських окупантів з нагоди 192 річниці Костянтинівської батареї. В Ялті митрополит РПЦвУ Лазар, благословив участь в фестивалі «Російської культури в Криму». Цього ж місяця, поки РПЦвУ мітингувала під ВРУ, в Криму вона встигла освятити «кортики» юних російських окупантів.

    Найсвіжіше

    Популярне