П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Тепер РПЦ «розкольники»? Єрархи РПЦ в США співслужили літургію з Архієпископом Вселенського патріархату

    Ми стали свідками чергової демонстрації ізоляції РПЦ, або її розділення на дві частини: тих, які не бажають служити із Вселенським патріархатом і вважають його розкольницьким і навпаки, тих, які не бачать нічого поганого в спільній літургії із єпископами Константинопольської Православної Церкви, попри страшилки РПЦ про «розкольників».

    Представники Моспатріархату стали єдиними, хто бойкотував спільне богослужіння єрархів помісних церков в США, очолюване архієпископом Вселенського патріархату Елпідофором. Не підтримали РПЦ у цьому рішенні ні традиційні сателіти, як-от Сербська чи Антіохійська Церкви, ні навіть так звана «Православна Церква Америки», яка є частиною Російської Православної Церкви, що свідчить про внутрішній розкол всередині РПЦ.

    Як повідомляє офіційний сайт Американської архієпископії, 2 жовтня 2021 почала свою роботу Асамблея канонічних єпископів США, а 3 жовтня члени Виконавчого Комітету Асамблеї звершили спільне богослужіння, в якому брали участь архієпископ Елпідофор (глава Американської архієпископії США), митрополит Тихон (Православна Церква Америки Московського патріархату), митрополит Миколай (Румунська Церква), єпископ Сава (Грузинська Церква), митрополит Йосиф (Антіохійська Церква) і єрархи інших православних церков Америки.

    Тобто страшилки Москви про «розкольників-фанаріотів» абсолютно не діють на інші помісні церкви й не мають жодної ваги.

    Очевидно, що навіть частина РПЦ в США не підтримує Московський патріархат у його намаганнях розколоти православ’я через надання Томосу про (незалежність) автокефалію ПЦУ.

    З усім тим у ЗМІ РПЦ вже пишуть, що єрархи Російської Православної Церкви відмовилися брати участь в спільному богослужінні та в роботі Асамблеї, де головував глава Американської Архиєпископії в США архієпископ Елпідофор. Але як же тоді Православна Церква Америки Московського Патріархату? Це ж і є єрархи РПЦ в США.

    У своїй промові до учасників заходу, архієпископ Елпідофор, голова Асамблеї, заявив, що «Православ’я – не є федерацією Церков, а це — дуже велика світова сім’я».

    Перед завершенням роботи Асамблеї, єрархи домовилися зустрітися 2-4 жовтня 2022 року і запевнили, що будуть молитись за «повернення братів» Московського Патріархату.

    Раніше Духовний Фронт України повідомляв, що Єрархи РПЦ в США з «радістю» заявили, що будуть співслужити із єпископами Вселенського патріархату.

    Московські спроби розколоти православ’я

    23 вересня 2021 року у Москві відбувся Синод на якому РПЦ розпочала підготовку до атаки на патріарха Варфоломія і ПЦУ на майбутньому Архієрейському соборі РПЦ. Також в синоді взяв участь очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський). Тому священник ПЦУ, підкреслив, що РПЦвУ не українська церква, якщо Онуфрій бере участь у Синоді РПЦ. 

    На Синоді РПЦ прийняла рішення розколювати православ’я в Африці, де буде створюватись антиканонічна паралельна єрархія, заборонена православними канонами. РПЦ планує переманювати священників Александрійського Патріархату до Моспатріархату. За словами релігійного експерта Олександра Єфременка розколює православ’я Москва, але звинувачує у цьому Константинополь. Він також описав, як РПЦ розколює Православну Церкву на прикладі Александрійського Патріархату.

    Також на Синод РПЦ перевищив свої канонічні повноваження, коли проголосив «заборону Варфоломію виступати від імені всього православ’я». На думку богослова Кирила Говоруна в РПЦ таким чином формально визнали за Константинополем право першості. Вони також офіційно визнали Україну своєю територією і продовжують не визнавати надання Томосу ПЦУ від патріарха Варфоломія. Крім цього, Синод РПЦ подякував очільнику РПЦвУ Онуфрію за збереження вірності Московському патріархату і викликав із України митрополита РПЦвУ Антонія (Паканича) для участі у зимовій сесії Синоду Російської Церкви в Москві.

    Пізніше патріарх Кіріл звинуватив Вселенського патріарха у «розколі», через створення незалежної від РФ Помісної Церкви.

    Водночас попри заяви РПЦ про те, що нібито Вселенський Патріарх впав у розкол, єрархи РПЦ в США заявили, що будуть співслужити із єпископами Вселенського патріархату.

    Спільна літургія учасників Асамблеї канонічних єпископів США. Фото: goarch.org

    Найсвіжіше

    Популярне