Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Необхідно робити операцію»: Єрарх РПЦвУ в Запоріжжі назвав єрессю незалежність Церкви від Росії

    Єрарх РПЦвУ у Запоріжжі Лука (Коваленко), фігурант бази «Миротворець», відзначився новими образами в адресу Вселенського патріархату. Він підтримав конференцію РПЦ, направлену проти Вселенського Патріархату і зазначив, що треба робити операцію, щоб врятувати «живий організм», тобто Московський патріархат в Україні, та його єдність з Росією.

    «Неможливо лікувати гнійний апендицит антибіотиками, тому що це тільки розтягне і без того болісну смерть. Необхідно робити операцію і вичищати все те, що загрожує смертю живому організму. Єресь повинна бути оголошена єрессю, а її родоначальники і всі, хто за ними слідують,- єретиками», – написав Лука (Коваленко) в своєму Телеграм-каналі.

    Таким чином єрарх РПЦ в Запоріжжі показує, що для нього єрессю є незалежна від Москви Церква, що стала можлива завдяки Томосу від Вселенського патріархату. Саме тому Коваленко нападає на Константинопольського патріарха і готовий «робити операцію», щоб не допустити розриву України і Росії в церковно-геополітичному плані, попри те, що Росія вбила кілька тисяч українців і окупувала Крим та ОРДЛО.

    «Якщо цього не зробити, а продовжувати залишати це питання на рівні богословських дискусій і думок, то отрута нової єресі буде поширюватися все далі і далі. Коли є пряма загроза життю, то повинні бути вжиті невідкладні дії по її запобіганню», – підсумував митрополит РПЦ в Запоріжжі Лука (Коваленко).

    Раніше центр Миротворець опублікував розмови монаха РПЦвУ на яких куратори з Москви давали йому вказівки. «Українство це єресь і я повинен це говорити далі», – запевняв він кремлівських кураторів.

    Лука часто виступає за підпорядкування Церкви в Україні країні агресору – Росії та є ярим противником автокефалії УПЦ від Москви. Коваленко навіть виголосив анафему Вселенському патріарху Варфоломію. Також він зневажає подвиг Героїв Небесної сотні і порівнював майданівців із гонителями християн, а себе — з апостолом. Коваленко не визнає військового вторгнення РФ в Україну. У своїх дописах він звинуватив не РФ, а США в окупації України. Коваленко раніше лякав вірян моспатріархату Байденом, який нібито спричинить «випробування» для РПЦвУ і заявив, що Бог проти влади, бо влада проти Московського патріархату, які за його словами «є патріотами».

    Своїм другом Лука (Коваленко) назвав князя Андрія Боголюбського, який пограбував Київ і викрав святині. Кураєв порадив митрополиту РПЦвУ Луці черпати натхнення для ненависті із атеїстичних книжок.


    Нагадаємо, РПЦ хоче скинути патріарха Варфоломія і створити своє, паралельне «православ’я». Також у РПЦ хочуть переписати канони Церкви і організували 16-17 вересня конференцію з питання «першості та соборності». Крім цього, проросійський єрарх Кіпрської Церкви (яка визнала ПЦУ) митрополит Никифор у Москві назвав всіх «розкольниками» і похвалив РПЦ. Архімандрит Романос коментуючи заяви Никифора сказав, що Никифор не знає богослів’я і ганьбить свою Кіпрську Православну Церкву.

    Одночасно з цим, за словами воєнно-політичного експерта Олександра Коваленка, російські спецслужби розгорнули нову інформаційну атаку проти Вселенського патріарха і порівнюють його з Гітлером. Професор Юрій Чорноморець назвав «виття на болотах» конференцію РПЦ проти патріарха Варфоломія.

    Після вищезгаданої конференції, речник РПЦвУ подякував РПЦ «за захист православ’я» і за нападки на Варфоломія.

    Найсвіжіше

    Популярне