Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦ в Запоріжжі назвав своїм другом князя Андрія Боголюбського, який пограбував Київ

    Митрополит Московського патріархату в Запоріжжі Лука (Коваленко) назвав своїм другом князя Андрія Боголюбського, який спалив і пограбував Київ, а також викрав Вишгородську ікону Божої матері. Яка пізніше була перевезена в Москву і досі перебуває в РФ. Лука заявив, що на території «північного сусіда», тобто в Росії, для РПЦвУ є «дуже багато друзів».

    «А те, що стосується нашого північного сусіда, то так, ми без жодних проблем зізнаємося, що там у нас дуже багато друзів, яких ми ніколи не зрадимо. Це преподобний Серафим Саровський і Сергій Радонезький, благовірні князі Олександр Невський і Андрій Боголюбський, Царствені страстотерпці і цілий сонм святих мучеників. Ми любимо всім серцем Дівєєвську канавку Божої Матері, Її святі ікони – Володимирську, Казанську, Тихвінську», – пише у своєму блозі єрарх РПЦ в Запоріжжі Лука (Коваленко).

    На такі заявив зреагували навіть в Російській Федерації.

    Богослов РПЦ Андрєй Кураєв пише: «Український митрополит, який запевняє у своїй любові ні до кого-небудь, а до Андрія Боголюбського, який розгромив Київ – це щось. Московський літописний звід говоріть про триденну облогу Києва і про те, що 8 березня 1169 років Київ був узятий «списом» (приступом). Це була середа другого тижня Великого посту».

    Кураєв нагадав, що два дні суздальці, чернігівці, смоляни і полочани грабували «мати руських міст», чого раніше в князівських війнах ніколи не траплялося.

    «Безліч киян були забрані в полон. У монастирях і церквах воїни забирали не тільки коштовності, але і всі святині: ікони, хрести, дзвони і ризи. Митрополія (Софійський собор) була розграбована нарівні з іншими храмами. “І був в Києві серед людей всіх ​​стогін і туга, і скорбота невтішна”. По всій видимості, розграбуванню піддався також митрополичий двір», – підсумував Кураєв.

    В кінці допису, богослов РПЦ Андрєй Кураєв іронічно назвав Луку (Коваленка) істинним християнином, який вміє прощати образи спричинені іншим людям, бо ж то не його пограбував князь Боголюбський.

    Нагадаємо митрополит РПЦвУ Лука вже кілька років занесений до бази «Миротворця».

    Раніше Лука заявляв, що знає причини пандемії. На його думку, у всьому винна «всесвітня змова на чолі з Соросом і Ватиканом». Він також є ярим противником автокефалії УПЦ від Москви і навіть виголосив анафему Вселенському патріарху Варфоломію. Також Лука (Коваленко) зневажає подвиг Героїв Небесної сотні і порівнював майданівців із гонителями християн, а себе — з апостолом. Також в нього дуже специфічне бачення російсько-української війни. Наприклад у своїх дописах він звинуватив не РФ, а США в окупації України. Лука лякав вірян моспатріархату Байденом, який нібито спричинить «випробування» для РПЦвУ.

    Єрарх РПЦвУ заявив, що Бог проти влади, бо влада проти Московського патріархату, які «є патріотами». 

    Нещодавно він також заявив, що земля Російська почала своє буття із Київських круч: «Ми всі один будинок російської святості»

    Найсвіжіше

    Популярне