Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрарх РПЦвУ заявив, що «земля російська» почала своє буття із Київських круч: «Ми всі один будинок російської святості»

    Єпископ РПЦ в Запоріжжі Лука (Коваленко) вирішив видати альтернативну версію історії Російської Федерації, заявивши, що «земля російська» почалась із «Київських круч і Дніпровських порогів», тому ми, нібито знаходимось у будинку «російської святості».

    Про це він написав у своєму телеграм-каналі, із заголовком «світ російських святих і українських лжепатріотів».

    «Сьогодні день усіх Російських святих, всіх наших родичів по плоті і крові, всіх тих, хто прославив нашу землю потом і кров’ю своїх духовних подвигів. Земля Російська, почавши своє буття з Київських круч і Дніпровських порогів, стала розширюватися разом зі світлом віри Христової, яку вона прийняла в своє серце, по самі вінця землі», – йдеться у дописі Коваленка.

    За словами митрополита Моспатріархату, патріоти які борються із «русскім міром» – «борються із православ’ям».

    «Але що ж тоді “світ український” з їх точки зору? Думаєте вам скажуть, що це філософія Г. Сковороди, вірші Т. Шевченка та Л. Костенко, книги П. Мирного, М. Коцюбинського та І. Франка? Ніхто з лжепатриотів навіть не згадує про цих наших співвітчизників. Їх світ – це С. Бендера і Р. Шухевич, «лісові чорти» УПА і посібники фашистів з СС Галичини», – обурюється єрарх РПЦвУ.

    Коваленко підтвердив, що їхній світ інший і вони не проводять різниці між київськими і радонезькими святими, між почаївськими і псково-печерськими преподобними.

    «Ми всі – одна християнська сім’я, один будинок російської святості, і немає такої сили, яка б змусила нас з цього будинку піти. Цей світ веде нас на Небо і береже на землі», – підкреслив єрарх Моспатріархату в Україні.

    Він додав, що світ українських патріотів, нібито отримав свій початок в пеклі, «там же буде і його завершення».


    Нагадаємо митрополит РПЦвУ Лука вже кілька років занесений до бази «Миротворця». Релігієзнавець Дмитро Горєвой вважає, що Лука просуває в Україні інтереси донецько-московського олігарха. 

    Раніше Лука заявляв, що знає причини пандемії. На його думку, у всьому винна «всесвітня змова на чолі з Соросом і Ватиканом». Він також є ярим противником автокефалії для РПЦвУ від Москви і навіть виголосив анафему Вселенському патріарху Варфоломію. Також Лука (Коваленко) зневажає подвиг Героїв Небесної сотні і порівнював майданівців із гонителями християн, а себе — з апостолом. Також в нього дуже специфічне бачення російсько-української війни. Наприклад у своїх дописах він звинуватив не РФ, а США в окупації України. Лука лякав вірян моспатріархату Байденом, який нібито спричинить «випробування» для РПЦвУ.

    Нещодавно Коваленко заявив, що Бог проти влади, бо влада проти Московського патріархату, які «є патріотами».

    Найсвіжіше

    Популярне