Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрарх РПЦвУ заявив, що «Бог проти влади», бо влада проти Моспатріархату

    Митрополит РПЦвУ у Запоріжжі Лука (Коваленко) асоціює церкву Московського патріархату в Україні із Богом. Він написав, що «Бог проти влади», бо влада проти Московського патріархату. Вірян РПЦвУ він взагалі назвав «біллю і совістю Батьківщини».

    «Якщо влада проти Бога, то й Бог проти влади. У сьогоднішньому своєму слові я хочу висловити слова підтримки і подяки вірним чадам нашої Матері-Церкви, які під стінами Верховної Ради засвідчили свою любов і відданість православній вірі», йдеться у телеграм-каналі митрополита Московського патріархату Луки (Коваленка).

    Чи перестане тепер Лука молитись за українську владу і військо за богослужінням, він не уточнив. Але такі заяви свідчать про відверту антидержавницьку риторику одного із впливових серед вірян РПЦвУ єрархів.

    За словами Луки, закон про унормування назви РПЦвУ відповідно до її статуту і візит Вселенського патріарха Варфоломія на 30-ту річницю Незалежності, знищить Україну. Саме проти цього протестували 15 червня актив РПЦвУ під ВРУ і ОП.

    «Не можу повірити в те, що наші люди будуть почуті. При цьому дуже хочу помилитися в попередньому діагнозі нинішньої влади, яка почала впевнено слідувати курсом, обраним їх попередниками і спрямованому на ліквідацію і остаточне знищення нашої держави», – грозиться Коваленко.

    Вищезгадані законопроєкти і запрошення Вселенського патріарха єрарх РПЦвУ порівняв із «хворобою, яка несе смерть». Тому, на думку Луки «організм попереджає нас про цю небезпеку болем, поганим самопочуттям і цілим рядом інших ознак, які свідчать про те, що нам необхідне термінове лікування».

    Лука пояснив, що під болем він має на увазі вірян РПЦвУ, які є нібито «совістю нашої Батьківщини» і  «справжніми синами і дочками, патріотами», але забув згадати як ці ж самі «патріоти» допомагали російським військовим у Криму і ОРДЛО і продовжують це робити.

    В кінці допису митрополит РПЦвУ пригрозив, що якщо влада стане ігнорувати РПЦвУ, «то це закінчиться трагічно для влади», а не для РПЦвУ.

    Чи позве Лука на захист «Бога» та РПЦвУ президента РФ Владіміра Путіна? Чи поки це не на часі?

    З усього цього, можна припустити, що Лука вже формує новий загін «казаків», для захисту «Бога», з яким він асоціює Московську Церкву в Україні.

    Варто зазначити, що очільник РПЦвУ Онуфрій ніяк не реагує на такі антиукраїнські заяви Луки. Мало того, він 12 квітня відвідав Луку у Запоріжжі і спільно з ним помолився у храмі.

    Скріншот із відео / Лука і Онуфрій у червні 2021 року

    Нагадаємо митрополит РПЦвУ Лука вже кілька років занесений до бази «Миротворця». Релігієзнавець Дмитро Горєвой вважає, що Лука просуває в Україні інтереси донецько-московського олігарха. 

    Раніше Лука заявляв, що знає причини пандемії. На його думку, у всьому винна «всесвітня змова на чолі з Соросом і Ватиканом». Він також є ярим противником автокефалії УПЦ від Москви і навіть виголосив анафему Вселенському патріарху Варфоломію. Також Лука (Коваленко) зневажає подвиг Героїв Небесної сотні і порівнював майданівців із гонителями християн, а себе — з апостолом. Також в нього дуже специфічне бачення російсько-української війни. Наприклад у своїх дописах він звинуватив не РФ, а США в окупації України. Лука лякав вірян моспатріархату Байденом, який нібито спричинить «випробування» для РПЦвУ.

    Фото: Депо.уа / Лука у Сербії зустрівся з місцевим адептом “русского міра”, і той охрестив його “єпископом з Новоросії”.

    Найсвіжіше

    Популярне