Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Верхівка РПЦвУ зробила все, щоб не допустити реальної зустрічі з патріархом Варфоломієм

    У Московському Патріархаті в Україні мали шанс зустрітись в нормальних умовах з патріархом Варфоломієм, але замість цього, використовували проплачені мітинги і акції ненависті до патріарха. Зробили все щоб зірвати реальну зустріч Вселенського патріарха Варфоломія і РПЦвУ.

    Про це свідчить кількість акцій проти візиту Вселенського патріарха, а пізніше, нібито намагання і навіть вимоги з ним зустрітись. Тобто це показує внутрішній розкол в РПЦвУ. Склалось враження, що там із самого початку не хотіли ні з ким бачитись і говорити і лише коли стало відомо, що патріарх Варфоломій точно приїде, то в РПЦвУ змінили свою тактику — вирішили організувати клоунаду і вимагали зустрічі під ВРУ.

    Невже не можна було домовитись про зустріч із Вселенським патріархом в резиденції очільника РПЦвУ Онуфрія (Березовського), а не виводити свої комсомольські хороводи під стіни Ради, пам’ятнику Ватутіну і говорити, що там ночує патріарх?

    Щобільше, коли Вселенський патріарх зустрічався із всіма релігійними лідерами в Україні (ВРЦіРО), то в РПЦвУ проігнорували цю зустріч. Чому? Якщо вони, віряни і керівництво Моспатріархату в Україні, так хотіли поговорити із Вселенським патріархом, то вони мали прекрасну можливість це зробити особисто під час зустрічі із членами ВРЦіРО і патріарха Варфоломія.

    Онуфрій і Антоній (Паканич) мали іншу можливість зустрітись із Вселенським патріархом і звернутись до нього після урочистостей з нагод 30-ї річниці Незалежності України, але замість цього, вони просто проігнорували цю можливість. Навіщо тоді мобілізовували своїх вірян, якщо верхівка РПЦвУ сама ховалась від Вселенського патріарха Варфоломія, навіть тоді коли була на одних і тих заходах? Щобільше, раніше вони брехали вірянам, що не будуть брати участі у жодних заходах де буде Вселенський патріарх.

    На урочистому прийнятті з нагоди Незалежності України, Онуфрій дочекався моменту, коли патріарх Варфоломій покине цей захід і аж тоді прийшов на нього і спілкувався із другою людиною після Папи Римського — держсекретарем Ватикану. А чому Онуфрій не поговорив із Вселенським патріархом про «гоніння» під час прийняття, а замість цього чекав коли патріарх піде? Питання, знову ж таки, риторичне.

    У РПЦвУ з одного боку гнали своїх вірян, одних ідейних інших за гроші, щоб нібито зустрітись із патріархом Варфоломієм, а з іншого боку, верхівка РПЦвУ, яка мала можливість і реально могла зустрітись із Вселенським патріархом декілька разів, не зробила Цього.

    Щобільше, після таких маніпуляцій і дводумства, в РПЦвУ навіть звинуватили Вселенського патріарха в тому, що патріарх Варфоломій «ганебно уникає зустрічей».

    Голова Юридичного відділу РПЦвУ протоієрей Олександр Бахов на сторінці в Фейсбук пише що «Варфоломій чомусь ганебно уникає зустрічі з людьми, яких він вважає своєю паствою, ховаючись за ширмою канонічної традиції».

    У РПЦвУ навіть за Євангеліє згадали, яке за їх словами вище «канонічної традиції». Щоправда, за заклик Ісуса Христа «щоб усі були єдині» там навмисне не згадують. Натомість протоєрей Бахов запевнив що вірні РПЦ в Україні не бажають єднання, а їх туди силою заганяють: «…вони не бажають входити до складу новоствореної “ПЦУ”. Тоді їх вирішили силою і обманом туди загнати». А 600 парафій теж силою заганяли? А священників і митрополитів Московського патріархату в ПЦУ як перейшли? Під страхом смерті?

    Протоєрей РПЦвУ також згадав за «захоплення храмів», які «спонукають людей виходити на молитовні стояння і хресні ходи, щоб донести про ці проблеми». «Захопленнями» в РПЦвУ традиційно називають приєднання парафій до ПЦУ, шляхом голосування більшості парафіян на зборах (наприклад на Сумщині на зборах за ПЦУ виступило 107 людей, проти трьох, які були за МП). 

    Бахов не пояснив, чому Онуфрій (Березовський) сам уникав зустрічі із Вселенським патріархом, щоб розповісти йому про ці «захоплення» в подробицях. Ймовірно він розуміє, на яку недолугість перетворились би його заяви, якби додав цю важливу деталь.

    Як ми вже писали, у РПЦвУ хочуть, щоб Вселенський патріарх вів переговори із громадськими організаціями «Мирян», мета яких не плідні переговори, а загострення міжконфесійного миру. Звісно, що такі дії аж ніяк не тягнуть на духовну поведінку монахів, чи священників, чи просто християн. Така поведінка природна для політиків, для пропагандистів Кремля і для тих, хто сумує за СРСР і хоче президенства Віктора Медведчука чи когось із ОПЗЖ. Одним словом їхній патріарх в Москві й свого предстоятеля в Києві бачити і знати вони не хочуть. Ні про яку духовну незалежність від Кремля чи об’єднання православних українців, мова там теж не ведеться. І дійсно, як сказав патріарх Варфоломій, ПЦУ стала об’єктом наклепів від людей, які не хочуть її незалежності.

    Найсвіжіше

    Популярне