П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх зустрівся із главами Церков. Онуфрій не прийшов

    Вселенський Патріарх Варфоломій 23 серпня зустрівся з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Вже 25 років Рада існує і співпрацює заради миру та взаєморозуміння. Очільник Московського патріархату в Україні митрополит Онуфрій, віряни якого хотіли зустрітись із патріархом Варфоломієм, не прийшов на зустріч.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповів патріарху Варфоломію, що через роки співіснування християн різних сповідань, мусульман та юдеїв, а також через тривалі антирелігійні гоніння, в Україні склалась унікальна міжрелігійна атмосфера. Завдяки цьому історичному досвіду представники різних релігійних спільнот можуть співпрацювати на основі взаємної поваги та рівних прав, долаючи суперечності та знаходячи консенсус попри різницю поглядів.

    «Залишивши для інших форм діалогу питання, де ми маємо різний погляд, члени Ради зосереджені на тих речах, де ми маємо однакову, спільну чи близьку позицію», – зазначив митрополит Епіфаній.

    Глава УГКЦ архієпископ Святослав подякував патріарху Варфоломію за візит: «… ви пом’янули наших героїв, наших воїнів, які віддали своє життя за незалежну Україну. Ви зустрілися з кримськими татарами, з біженцями з Криму, щоб відчути їхній біль. А сьогодні ми маємо можливість розповісти вам про широке релігійне життя в Україні і відчуваємо, що ви приїхали не тільки до православних, а й до всіх українців, незалежно від їх національної, етнічної, конфесійної приналежності. Від імені всього релігійного середовища ми сьогодні вітаємо вас у Києві».

    Глава УГКЦ архієпископ Святослав, вітаючи патріарха Варфоломія від імені Української Греко-Католицької Церкви, підкреслив, що для УГКЦ Константинопольська Церква є Церквою-матір’ю. «Ми, як Церква, що народилася в Хрещенні святого князя Володимира, дякуємо вам за світло Христового Євангелія, яке материнська Церква дарувала нам тут, в Україні. Ми з вдячністю розбудовуємо і несемо це Євангеліє. Дякую за кожну можливість із вами зустрічатися і сподіваюся, що діалог і співпраця будуть тільки розвиватися», – сказав голова УГКЦ, передає сайт УГКЦ.

    Вселенський патріарх Варфоломій подарував архієпископу Святославу панагію зі своїм підписом.

    «Для мене це символічний знак того, що материнська Церква з увагою ставиться до своєї доньки, а ми, як Церква-донька, з повагою ставимося до Церкви-матері. Панагія – це знак єпископської гідності. І отримати з рук патріарха панагію – це ознака визнання єпископської гідності не тільки для мене, а й для єпископату нашої Церкви», – розповів глава УГКЦ.

    Вселенський патріарх Варфоломій, завдяки своєму багаторічному досвіду міжхристиянського та міжрелігійного діалогу відомий у світі як «той, хто наводить мости», як ніхто розуміє складність, проте необхідність діалогічної взаємодії й співпраці між людьми. Він особливо відзначив роль Церкви у розв’язанні протиріч у суспільстві, адже вона здатна «використовувати єлей віри для заспокоєння та загоєння ран інших, а не для розпалювання нових пожеж ненависті».

    «Це знак надії, що незважаючи на жахи 20 століття, найбільш жорстокої ери в історії людства, наше розуміння діалогу стає все більш вагомим інструментом для побудови мостів та примирення», – наголосив Вселенський патріарх Варфоломій.

    На завершення зустрічі Його Всесвятості подарували пам’ятну медаль, присвячену 25-річчю ВРЦіРО.

    Найсвіжіше

    Популярне