Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У пропагандистів РПЦвУ внутрішній розкол: Одні хочуть зустрічі з Варфоломієм, а інші — ні

    У пропагандистів Російської Православної Церкви в Україні внутрішній розкол через ставлення до майбутнього візиту Вселенського патріарха Варфоломія. Одні хочуть з ним зустрітись біля Верховної Ради, а інші категорично проти цього і хочуть пройтися «хресною ходою» та вигукувати «Наш патріарх — Кіріл».

    Зокрема, на прихильника РПЦ в Україні Юрія Смика вилилась хвиля критики із середовища вірян Московського патріархату, бо той порадив вірним РПЦвУ не бачитись із патріархом Варфоломієм, в той час, як ГО «Миряни», навпаки, написали листа Вселенському патріарху з вимогами, зустрітись із ними біля Верховної Ради України і розповісти «всю правду».

    Вся правда у версії проросійського ГО «Миряни» — повторення всіх наративів РПЦвУ, які виробились за останні два роки після надання Томосу ПЦУ. Тобто патріарха Варфоломія вони будуть переконувати в тому, що на РПЦвУ відбувається «гоніння» і таке інше. До слова, з таких тез навіть в самій РПЦ вже сміються, звертаючи увагу на хрести і вгодовані обличчя кліриків Моспатріархату в Україні.

    Ситуацію в РПЦвУ та ініціативу «Мирян» прихильник РПЦвУ Юрій Смик прокоментував так: «А з останньої ініціативою про мітинг біля Ради… вірні УПЦ (РПЦвУ, – ред.) поділилися. Присутній розкол в нашому суспільстві (мається в середині РПЦвУ, – ред.). Кому це вигідно? Що такого важливого повинно відбутися на цій зустрічі, що навіть питання миру між нами всіма (мається в середині РПЦвУ, – ред.) йде на другий або третій план? Що насправді планується на цій зустрічі? Чи всі ми знаємо? Ох як багато питань, а скільки ще я не озвучив».

    Прихильник РПЦвУ також пропонує «просту формулу», як чинити із ініціативою «Мирян», які хочуть зустріти патріарха Варфоломія біля ВРУ. За його словами, якщо на цю акцію прийде митрополит Онуфрій, то всім іншим вірним РПЦвУ також треба на неї йти, але якщо Онуфрія не буде, то цю акцію треба проігнорувати. Судячи з того, що Онуфрій (Березовський) і Антоній (Паканич) на такі акції не ходять, то і цей раз Миряни будуть відпрацьовувати гроші самі із якимось, нікому невідомим, вікарієм-ноунеймом.

    «Хресний Хід проходить завжди під предстоятельством нашого Блаженнішого Владики (очільника РПЦвУ Онуфрія, – ред.) з молитвою і упованням на Милостивого Бога. А хто нас поведе до Ради? Які справжні мотиви цієї демонстрації? Чому ми повинні сподіватися на Варфоломія або посольство США ?!», – ставить питання Юрій Смик, критикуючи лист «Мирян» РПЦвУ та їх заклик зустріти патріарха Варфоломія біля ВРУ.

    Натомість пропагандист РПЦвУ Юрій Смик пропонує не зустрічатись із Вселенським патріархом, а піти «Хресним ходом» до патріарха Варфоломія і вигукувати йому «Наш патріарх – Кіріл». Смик навіть організував опитування у соцмережі на цю тему, де більшість підтримали саме його точку зору (вигукувати що їх патріарх в Москві), а не акцію під ВРУ ГО «Мирян».

    Скрін опитування РПЦвУ / У пропагандистів РПЦвУ внутрішній розкол: одні хочуть зустрічі з Варфоломієм, а інші – ні

    Один із прихильників РПЦвУ коментуючи це опитування піддав критиці пропозицію Хресного ходу із вигуками «Наш патріарх – Кіріл!».

    «Зі словами на вустах: наш патріарх Кіріл. (Патріарх, – ред.) Варфоломій утвердитися в словах які він взяв від ПЦУ, що ми є РПЦвУ», – написав вірянин РПЦвУ. На що йому відповіла вірянка, що для РПЦвУ дійсно патріархом є Кіріл і тут немає для РПЦвУ нічого сенсаційного.

    «А хіба це не так і що вас бентежить?! Наша Матір Російська Церква!!! Ми в ній хрестилися і залишимося в ній до кінця!…Церква хіба буває без Патріарха? Ми завжди були невід’ємною частиною РПЦ! У Диптиху Православних Церков ми знаходимося всередині РПЦ і по-іншому не може бути …», – написала прихильниця РПЦвУ Міла.

    «Ми вже розділяємося, “Миряни” вирішили поговорити (за патріархом Варфоломієм, – ред.), а ще якась частина (РПЦвУ, – ред.) йти хресним ходом, ми не покажемо єдності, я теж не в захваті від зустрічі, потрібно радитися з духівниками, як правильно і щоб все разом», – коментує вірянка РПЦвУ Анастасія.

    Інші віряни РПЦвУ пропонують нікуди не ходити, а залишатись в київських храмах, «щоб захистити, бо це може знадобитись». Ймовірно вірян РПЦвУ сильно налякали, раз вони впевнені, що до них прийдуть ледь не із смолоскипами і вилами та влаштують «Варфоломіївську ніч». Що правда цьому страху є причина — це десятки заяв найвищого керівництва Московського патріархату, які лякали свою паству, що після візиту патріарха Варфоломія, нібито почнуться «гоніння, захоплення» і «порушиться релігійний мир». У РПЦвУ бояться, що після візиту Варфоломія люди масово покидатимуть Московську Церкву і створюють різні фейки та відверто брешуть про захоплення, щоб зірвати візит патріарха Варфоломія в Україну.

    Раніше в РПЦвУ прокотилась проплачена акція ненависті до Вселенського патріарха Варфоломія. Суть акції полягала у тому, щоб віряни РПЦвУ тримали плакати із надписами «Варфоломій ми тебе не звали» і таке інше. До політичного мітингу в РПЦвУ залучили навіть неповнолітніх дітей.

    Джерело: Фейсбук / У пропагандистів РПЦвУ внутрішній розкол: одні хочуть зустрічі з Варфоломієм, а інші – ні
    Джерело: Фейсбук / У пропагандистів РПЦвУ внутрішній розкол: одні хочуть зустрічі з Варфоломієм, а інші – ні

    Найсвіжіше

    Популярне