П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ боїться, що після візиту Варфоломія люди масово покидатимуть Московську Церкву

    Панічний страх за свідомість своїх вірян та їх вільне волевиявлення спостерігається в Московському патріархаті. Особливо гостро цей страх в них проявилась незадовго до історичного візиту Вселенського патріарха Варфоломія в Україну на 30-річчя святкування Дня Незалежності України.

    На думку єпископа РПЦвУ Віктор (Коцаби), віруючі Московського патріархату «навчені гірким досвідом і знають, що цей візит (патріарха Варфоломія в Україну) принесе страждання». Насправді за такими словами криється страх, перед новою реальністю, яка настала після надання Томосу ПЦУ. Вона буде ще раз закріплена спільним богослужінням предстоятеля і духовенства ПЦУ із Вселенським патріархом Варфоломієм.

    Саме через страх перед патріархом Варфоломієм і за свідомість вірян РПЦвУ, яких тримають в інформаційному вакуумі та накачують ненавистю, єпископ РПЦвУ Віктор (Коцаба) заявив, що після приїду патріарха Варфоломія, «відбудеться зміна політичного вектора і повернення на той курс, яким слідувала попередня влада країни до 2019 року». За його словами, через таку зміну політичного вектора, «кількість захоплень храмів може істотно збільшитися».

    І тут треба зупинитись і детально пояснити чому вони так бояться? РПЦвУ продовжує винити патріарха Варфоломія в тому, що їх парафії покидають Московський патріархат законним шляхом, через голосування вірян на зборах. Такі дії в РПЦвУ традиційно називають «захопленнями», щоб очорнити вільне волевиявлення людей і їх прагнення мати незалежну церкву від країни агресора — Росії. Це все інформаційно підтримують сайти, що щедро фінансуються проросійськими олігархами.

    Крім цього в РПЦвУ навмисне забувають, що священники і віряни покидали Московський патріархат, ще до Томосу і ще до дій Вселенського патріархату. Є багато священників які приєднались до УПЦ Київського патріархату, ще до 2019 року. Тепер цей процес продовжився і набув нових масштабів і обертів, адже ПЦУ є визнаною іншими Помісними Церквами, чого не було із Київським патріархатом.

    У РПЦвУ сильно бояться, що візит патріарха Варфоломія дуже вплине на розум і совість їхніх парафіян і спричинить нову хвилю приєднання до Православної Церкви України. Зараз вони намагаються всіляко очорнити персону Вселенського патріарха і відбілити Московський патріархат, який продовжує підтримувати російських окупантів в Криму та ОРДЛО. Саме єпископ РПЦвУ Каліник (Чернишов) освятив військовий крейсер Росії «Грайворон» в окупованому Криму. Також там постійно відбуваються «благословення на захист батьківщини» військовослужбовців ЗС РФ. Їх здійснюються священники так званої «Української Церкви», а по суті РПЦвУ. До слова в Криму РПЦвУ вже давно не прикривається і носить назву «Московського патріархату».

    Попри ці всі факти в РПЦвУ не хочуть бути незалежними від Кремля і продовжують нагнітати ситуацію на користь країни агресора – Росії і Російської Православної Церкви.

    За словами єпископа РПЦвУ Віктора (Коцаби), візит патріарха Варфоломія, «буде сприйнятий націоналістичними радикальними силами як заклик до дії». Тут єрарх знову натякає на уявні «захоплення храмів», які ніхто ніколи не бачив, окрім Московських служителів і їх прихильників. Вся інформація, яку транслює Коцаба зводиться до того, що в РПЦвУ відмовляються визнавати, що прості віруючі люди можуть зібратись на збори й проголосувати за приєднання до незалежної від Москви Церкви. Також там не визнають жодні такі збори та називають це «захопленнями», але парафіяни не можуть самі себе захопити і свій власний храм. З усім тим, що не можливо для звичайних людей, можливо в РПЦвУ, адже нагла брехня, це їх спосіб боротьби із проукраїнським крилом в православ’ї.

    До слова, нещодавно архімандрит і богослов Кирило Говорун заявив, що РПЦвУ накачує своїх вірян «стероїдами» і тримає їх в інформаційній бульбашці, шалено промиваючи мізки. 

    У РПЦвУ самі ж придумали байки про «гоніння» і тепер, самі ж хочуть, щоб у ці байки вірили всі й особливо Вселенський патріархат. Єпископ Коцаба в інтерв’ю навіть заявив, що патріарх Варфоломій міг би «публічно засудити акти насильства» щодо РПЦвУ і закликати ПЦУ «припинити порочну практику захоплень храмів». Ну тут повторятись навіть немає сенсу, бо знову стає зрозуміло, що РПЦвУ не вірить у вільне волевиявлення простих людей, а лише в «захоплення».

    Найсвіжіше

    Популярне