Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    У Криму так звану «УПЦ» вже давно тихенько перейменували. І ніхто не протестує як в Києві

    Кандидат богословських наук, викладач богословської академії ПЦУ, Костянтин Москалюк на своїй сторінці у Фейсбуці, опублікував фото 2012 і 2021 років, з офіційними бланками єпархії так званої «УПЦ» в окупованому Криму.

    На бланках видно, як згадка про «Українську Православну Церкву» зникла у 2021 році, натомість чітко зазначено про Московський патріархат.

    «Черговий приклад того, як Московський Патріархат в Україні поважає і сумлінно виконує «закони» окупантів в Криму, а назву «Українська Православна Церква» зі свого офіційного бланка митрополит Лазар просто тихенько викинув. Там також не кажуть «ми внє політікі», адже ця лукава теза призначена для використання саме на підконтрольних Україні територіях, щоб хоч якось прикрити факт невизнання російської агресії та окупації», – написав доцент кафедри богослів’я КПБА.

    Він зауважив, що в Києві можна побачити організовані «молитовні» мітинги МП, на яких виступають проти нібито «порушення свободи совісті». А насправді проти цілком природної вимоги – привести назву цієї релігійної організації у відповідність до Закону України та об’єктивної реальності.

    «У Криму Московський Патріархат самостійно і добровільно викидає усе українське, а в Києві активно виступає проти того, щоб просто вказати у своїй назві правду. Тобто, українське найменування їм потрібне лише там, де немає російської окупаційної «влади», а там де вона є, потреба у цій назві чомусь одразу зникає. Принциповість, послідовність і стояння за правду. Не інакше», – іронізує Костянтин Москалюк.

    «Прояви української національної ідентичності там можна без розбору назвати «фашизмом» і «неонацизмом», при цьому спокійно освятити ракети окупантам, висвятити на чергового єпископа відвертого колаборанта та й просто всіляко підтримувати «вєлічіє Россіі», незважаючи на тисячі вбитих з її вини. Головне при цьому не забувати постійно наголошувати, що це начебто і є “справжня Українська Церква”», – підсумував богослов.

    У 2012 році Кримська єпархія РПЦвУ писала в своїй назві «Українська Православна Церква», без згадування про Московський патріархат.

    Проте після окупації півострову російськими військами, в РПЦвУ вирішили швиденько прибрати назву «Українська Православна Церква» і змінити її на «Московський патріархат».

    Найсвіжіше

    Популярне