Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «По їх лицям видно як тяжко вони гонимі і страждають» – Кураєв про з’їзд монахів в Почаєві

    Богослов РПЦ Андрєй Кураєв прокоментував з’їзд монахів Російської Церкви в Україні, який відбувся 15 липня в Почаївській лаврі, назвавши його «політичною акцією» і «ярмарком марнославства».

    «Насправді це чистісінька політична акція», впевнений богослов Андрєй Кураєв. Він зацитував офіційну мету з’їзду монахів РПЦвУ: «виробити соборне ставлення до проблеми антицерковних гонінь» і висміяв її.

    «Ну так, по їхніх обличчях і золотим хрестів видно, як тяжко вони страждають і як жорстоко вони гнані», – підкреслив Кураєв.

    «З’їзд ігуменів і ігумень Відбувся в Почаєві. Один день – 15 липня. 300 учасників. Значить, ніякої роботи не було, нічого серйозного без створення секцій і робочих комісій обговорюватися не могло. Заздалегідь ніякі матеріали і темники не надсилали. Показуха. Ярмарок марнославства. Цікаво лише одне: хто став переможцем конкурсу на найбагатший хрест?», – написав Андрєй Кураєв у Фейсбуці.

    Крім цього Кураєв бігло прочитав, які теми все ж таки підіймалися на з’їзді.

    «…митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел виголосив доповідь на тему: “Роль і значення чернецтва в порятунок людської душі”. Виявляється, що до цього настоятелі цього і не знали», – іронічно запитує Кураєв.

    Нагадаємо, 15 липня у Почаєві без Онуфрія відбувся з’їзд монахів РПЦвУ,  на якому вони говорили про «порушення Конституції».

    «Порушенням Конституції» в РПЦвУ традиційно називають приєднання парафій до ПЦУ, шляхом голосування більшості парафіян на зборах (Наприклад на Сумщині на зборах за ПЦУ виступило 107 людей, проти трьох, які були за МП). Крім цього, навіть програні судові позови, якими завалюють РПЦвУ суди, не змушують цю релігійну організацію заспокоїтись і діяти згідно з українським законодавством. Там ніяк не можуть змиритись із тим, що українські громадяни хочуть і можуть існувати без духовної протекції і підпорядкування Кремлю.

    «Антицерковними законами» в РПЦвУ називають закон проти колабораціонізму, проти унормування їхньої назви (так зване перейменування) і закон про капеланство.

    Фото: РПЦвУ

    Найсвіжіше

    Популярне