Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Онуфрій і Паканич не прийшли на антидержавний мітинг «Мирян»

    Очільник Російської православної Церкви в України митрополит Онуфрій вирішив, що йому краще відсидітись десь в іншому місці, ніж прибути на антидержавні демонстрації під ВРУ та Офісом Президента.

    Про це свідчать численні фото із місця подій, та відеозйомка.

    Що цікаво, захід відвідав нардеп Вадим Новинський (без церковного одягу) і єпископат РПЦвУ. Не прийшов на «молитовне стояння» і претендент на пост глави РПЦвУ Антоній (Паканич).

    Ймовірно, Онуфрій вважав за потрібне дистанціюватись від таких мітингів, щоб зберегти нейтральність у ставленні до Української влади.

    Як повідомляє пресслужба РПЦвУ в той день Онуфрій відвідав урочистості з нагоди випуску КДАіС. Святкування розпочалось Літургією.

    Фото: РПЦвУ

    Крім Онуфрія в урочистостях взяли участь намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь), Антоній (Паканич) та інше духовенство РПЦвУ.

    Таким чином РПЦвУ вирішила не ставити все на кону і зберегти частинку нейтралітету у ставленні до Української влади. Можливо, головні провокації, ще попереду, а це була репетиція?

    Варто зазначити, що на початку цього року «Православний комуніст» від РПЦвУ Валентин Лукіяник провів кілька мітингів проти візиту патріарха Варфоломія в Україну. З усім тим Онуфрій також відмежувався від нього і сказав, що не давав на такі акції благословення.

    Водночас лідера ГО РПЦвУ «Миряни» Василя Макаровського, який по суті зробив те ж саме, що і Лукіяник, ніхто не став чіпати і накладати заборони. Фігура він для соціуму нова і не заїжджена, на відміну від Лукяника, який прославився «стоянням під посольством США» і мітингами проти вступу України до ЄС (це далеко не весь перелік). Таким чином Макаровський – це Лук’яник, який зміг бути корисним для РПЦвУ і виступати проти візиту Вселенського патріарха Варфоломія.

    Що цікаво Лукіяник навіть подав до церковного суду на СПЖ. Можливо таким чином відбувалась боротьба за фінансування антидержавних шабашів ? В кінцевому результаті, гроші на проведення заходів отримав молодий і «перспективний» для РПЦвУ Василь Макаровський.

    Нагадаємо, політолог Віктор Таран вважає, що візит Варфоломія засвідчить фіаско РПЦ у намаганні стати центром православ’я. На думку предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія візит Вселенського патріарха в Україну «приведе до більшого усвідомлення українців де є справжня українська православна церква, а де є російська православна Церква».

    Найсвіжіше

    Популярне