Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Православний комуніст» подав до церковного суду на «Спілку православних журналістів»

    Проросійський активіст й прихильник компартії, вірянин РПЦвУ Валентин Лукіянік подав скаргу до церковного суду РПЦвУ на ресурс «Спілка православних журналістів». Валентин Лукіяник збирається оскаржувати розповсюдження конфіденційної інформації, щодо нього на цьому ресурсі і якщо цього буде мало «то і на цивільний суд – про образу честі і гідності».

    «Хто благословив Вам і п. Кирилу Александрову давати оцінку моєї діяльності (особливо, морально-етичну), коментувати рішення синодів», – обурився публікацією СПЖ Валентин Лукіяник, повідомляє news24ua.com.

    Нещодавно «СПЖ», що займається відбілюванням і просуванням Московської церкви в Україні, опублікував заяву очільника РПЦвУ Онуфрія, адресовану київському цієї церкви. Аналогічну заяву опублікували на офіційному сайті РПЦвУ, до церковного суду якої звертається Лукіяник у надії знайти справедливість. У заяві митрополит Онуфрій прямим текстом відмежувався від акцій Лукіяника і заявив, що не благословляв його на мітинги проти візиту патріарха Варфоломія в Україну, назвавши його «шахраєм, що вводить в оману».

    Як пояснює сам Лукіяник, частину тверджень у статті «СПЖ» він вважає брехливими і вигадками, частину – маніпуляціями, вирваними з контексту. Також він звинуватив цей ресурс у замовчуванні діяльності братства, яким він опікується. «…За весь час існування Вашого медіа-ресурсу жодної новини про діяльність / бездіяльність Всеукраїнського православного братства Архистратига Божого Михаїла на Вашому сайті не з’явилося. Ви багато писали про проблеми негрів в тропічній Африці і труднощі пінгвінів на південному полюсі, але не про братів Ваших менших, які намагаються щось робити (в міру свого розуміння) в рамках організації православних мирян», – обурюється Лукіяник у відкритому листі опублікованому у ЖЖ.

    У зв’язку із анонімністю авторів «СПЖ» Валентин Лукіяник припустив, що вони пишуть свої новини «із пустинь» і попросив їх опублікувати інформацію про «православних журналістів», які дописують новини на вищезгаданому медіаресурсі РПЦвУ.

    «Сайт ваш самоназваний Сайтом православних журналістів, але багатьох з журналістів, які намагаються відстояти православ’я я знаю особисто, і вони в Вашому «Союзі», чомусь не беруть участь. Будьте люб’язні проінформувати нашу негідність, а також анонімно опікувану Вами православну громадськість, коли і ким була створена ваша організація, де зареєстрована як юридична особа, і як ЗМІ», – попросив він.

    Лукіяник зауважив, що організації, які іменуються «православними» в РПЦвУ мають діяти з благословення цієї церкви, або єпископа моспатріархату, у зв’язку з чим він вимагає у присутності єпикопів Антонія (Паканича) або Климента (Вечері) «по-християнськи ознайомитись із документами», які делегують такі права «СПЖ».

    Православний комуніст звинуватив СПЖ у бездіяльності й закликав їх до рішучих дій: «По-християнськи мало «прокукурікати», а там, згідно з прислів’ям, «хоч не світай». Треба комусь робити ту справу, до якої зобов’язує Православне Хрещення. Не анонімно, а прямо і сміливо і відкрито. І не за принципом: бий своїх, щоб чужі боялися», – підсумував Лукіяник.

    У 2015 році Священний Синод РПЦвУ на чолі із Онуфрієм прийняв покаяння Лукіяника і дозволив йому причащатись. У січні 2021 року Онуфрій заявив, що Лукіяник ніяк не пов’язаний із РПЦвУ. Що цікаво, Лукіяник виступаючи проти візиту патріарха Варфоломія, по суті підтримав лінію Паканича і Онуфрія на це питання. Ті розповідали, про неприпустимість візиту Вселенського патріарха в Україну. Таким чином Онуфрій мав би йому медаль виписати.

    Ось невеличка цитата, де Онуфрій лякає свою паству ледь не громадянською війною, через візит патріарха Варфоломія І в Україну: «Якщо це відбудеться, то нам слід чекати загострення і без того важкої ситуації з українськими розкольниками. Можлива нова хвиля провокацій, захоплення храмів, інформаційного тиску та чергових спроб дискредитації Української Православної Церкви (РПЦвУ, – ред.)».

    Виникає лише одне питання. Чому Онуфрій і Паканич не крокували разом із Лукіяником під гаслами і плакатами проти візиту патріарха Варфоломія? Вони ж троє сповідують одинакові цінності й ідеї. Онуфрій навіть має досвід таких «хресних ходів» проти чинного президента у Чорногорії. Крім того нещодавно речник цієї церкви Миколай Данилевич грозився вивести на антиурядові мітинг мільйони вірян РПЦвУ. А так, підтримати ідеї Онуфрія із Лукіяником вийшло лише кілька десятків людей на чолі із «православним комуністом».

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що «Православні братства» пропонували очільнику РПЦвУ Онуфрію об’єднати зусилля у боротьбі з ПЦУ. Також Лукіяник відзначився й в суто політичних акціях, як учасник «Духовно-патріотичного союзу „Новоросія“», «Лівої опозиції». Активно виступав проти автокефалії української церкви, євроінтеграції, НАТО, приїзду папи Римського. Закликав до відродження «Другої Росії» на території України.

    Мітинг Лукіяника проти візиту патріарха Варфоломія в Україну / Фото: Олександр Єфременко

    Найсвіжіше

    Популярне