П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Буде інша хвиля приєднань і не менша, але більша, – предстоятель ПЦУ

    Предстоятель Православної Церкви України відповів на запитання, чому в РПЦвУ так сильно бояться візиту Вселенського патріарха Варфоломія, який має приїхати на запрошення президента Володимира Зеленського на святкування 30 річниці Незалежності України.

    «Візит Вселенського патріарха в Україну приведе до більшого усвідомлення українців де є справжня українська православна церква, а де є російська православна Церква», – сказав митрополит Епіфаній в інтерв’ю для Радіо Свобода.

    За його словами, ті парафії, які були готові, вони вже прийняли рішення після надання Томосу, але буде інша хвиля і не менша, але більша і тому в них є певний страх перед приїздом Вселенського патріарха до України.

    Водночас митрополит Київський і всієї України підкреслив, що «цей візит відбувається на запрошення не тільки президента, але й української церкви, бо це канонічна територія Української православної Церкви згідно Томосу. І тому ми запрошуємо Його Всесвятість, главу нашої материнської Церкви».

    Предстоятель ПЦУ зауважив, що візит Вселенського патріарха в Україну буде першим за понад десять років і запевнив, що візит відбудеться.

    Нагадаємо 16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності

    Одразу після цього в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит. РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннями. Такі страхи московської церкви пов’язані із новою хвилею переходів до української церкви, яку може спричинити візит патріарха Варфоломія. Зокрема такої думки притримується митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич). 

    Речник ПЦУ пояснив, що не  у компетенції моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія. «Православний комуніст» від РПЦвУ Валентин Лукіяник провів кілька мітингів проти візиту патріарха Варфоломія в Україну. З усім тим Онуфрій відмежувався від нього і сказав, що не давав на такі акції благословення. Експерти РПЦвУ прогнозують, що із патріархом Варфоломієм приїдуть інші предстоятелі.

    Політолог Віктор Таран вважає, що візит Варфоломія засвідчить фіаско РПЦ у намаганні стати центром православ’я.  

    Найсвіжіше

    Популярне