Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Ми сім років в тяжких умовах… нас гонять»: У РПЦвУ не вірять, що люди можуть покидати їхню Церкву

    У той час, як очільник РПЦвУ приїжджає на святкування в Почаїв на гелікоптері, єпископ цієї церкви Віктор (Коцаба) розповідає закордонним ЗМІ про «важкі умови», в яких знаходиться Московський патріархат в Україні вже сім років.

    Єпископ РПЦвУ вперто відмовляється вірити, що є парафії, де більшість людей шляхом голосування вирішили покинути Московську церкву і приєднатись до ПЦУ. Деякі єпархії РПЦвУ втратили до 25% своїх парафій, які приєднались до Православної Церкви України. За традицією, яка вже склалась в інфопросторі РПЦ в Україні, єпископ Віктор (Коцаба) називає такі переходи «незаконними захопленнями».

    Коцаба також замовчує той факт, що їхній релігійній організації за ходу в Києві подякували терористи із «Л/ДНР». Останні назвали таку ходу «контрольною перевіркою наших (їхніх, – ред.) сил». «…підготовкою до демонстрації наших зусиль по єднанню наших прихильників і всіх росіян в Україні. Нас підтримує дуже багато людей в Україні й хода в Києві це наочно показала», – зауважила «міністр» терористичної організації «ДНР» Наталія Ніканорова.

    Про цей аспект єпископ РПЦвУ не сказав жодного слова, адже похвала РПЦвУ від терористів «ДНР» і їх робота на користь Росії, м’яко кажучи, зіпсувало б його інтерв’ю міжнародним ЗМІ.

    Однак Коцаба не бачить жодних проблем в проросійськості РПЦвУ. Навпаки, він запевнив, що «православний народ України, не вдаючись у богословські тонкощі, серцем і душею відчуває благодатну присутність Святого Духа» в Московському патріархаті. А як же тоді священники й митрополити й монахи, які покинули таку російську благодать?

    Для аргументації своєї істинності Коцаба вдався до згадки про масовку на свято Хрещення Русі-України, яку за гроші проросійського нардепа Вадима Новинського, було звезено із всієї України й складалась вона здебільшого із бабусь і дітей. Таку масовку вірян Моспатріархату, в якій поліція нарахувала 20 тисяч вірян, в РПЦвУ традиційно помножили в кілька раз і нарахували 350 тисяч. Про це також не мін не згадати єпископ РПЦвУ Віктор.

    Та справа не в тисячах, адже кількість вірян РПЦвУ на ході не свідчить про те, що РПЦвУ чинить правильні дії чи діє Богоугодно чи в інтересах України, а не Росії. Кількість вірних ніколи не свідчила про правильність релігійної доктрини чи системи вірувань, якої ці віряни дотримувались, адже за такою логікою католицизм в РПЦ мав би визнаватись правильнішим ніж саме православ’я, бо католиків на Землі понад 1 мільярд проти кількох сотень мільйонів православних, і яку ж тоді масовку здатен вивести Ватикан? До слова, коли приїжджав Іван Павло ІІ в Україну, то вірних було в кілька разів більше ніж хресний хід РПЦвУ, може останнім пора в католицизм, бо «їх було більше?».

    Сам Ісус Христос, якого в РПЦвУ (ми сподіваємось) теж вважають Богом, говорив про «мале стадо» з якого складались істинні його послідовники, а не про масовки і масовість християнської Церкви. Щобільше, Ісус запитував, що коли вдруге прийде на землю, то чи знайде віру в людях? Напевно у Московському патріархаті слова Ісуса не дуже цікавлять, головне показати всім «масовку» за гроші нардепа Вадима Новинського і потім кілька тижнів смакувати надуті на проросійських ЗМІ космічні числа, які сильно відрізняються від офіційних підрахунків.

    Зауважимо, що ПЦУ цього року не організовувала хресний хід, через коронавірусну хворобу, яка ще не подолана в Україні та яка вже забрала багато людських життів.

    Найсвіжіше

    Популярне