Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Миряни РПЦвУ вийшли зустрічати Варфоломія із плакатами «наш предстоятель Онуфрій», але сам Онуфрій не прийшов

    20 серпня розпочався офіційний візит Вселенського патріарха в Україну. Літак із патріархом Варфоломієм приземлився в столичному аеропорті.

    Та радість історичної події представники Російської Православної Церкви в Україні не відчувають. Навпаки, проросійська громадська організація що асоціює себе із вірянами РПЦвУ і має назву «Миряни» виставила своїх адептів вздовж дороги, де мав проїхати Варфоломій, із плакатами про те, що «їх предстоятель — Онуфрій». Що віряни моспатріархату хочуть сказати цими плакатами? Адже ні для кого не секрет, що очільником РПЦ в Україні є позбавлений титулу митрополит Онуфрій (Березовський). Щоправда, сам Онуфрій, як і верхівка РПЦвУ, зокрема нардеп-диякон РПЦвУ Новинський чи митрополит Антоній (Паканич), не з’явились на акцію проти візиту патріарх Варфоломія і не стали підтримувати «Мирян» в цьому. Невже їм все-таки соромно за власних мирян?

    Онуфрій навіть не дав конкретного благословення ГО «Миряни» на подібні акції, а лише дозволив їм «захищати РПЦвУ». Що малось на увазі під захистом? Адже під захистом РПЦвУ можна вважати будь-що: від молитви, до антидержавних акцій під ВРУ, на які Онуфрій теж не являвся. Таким чином Онуфрій не благословляв ніякі так звані «стояння» проти патріарха Варфоломія і тому подібне.

    Це свідчить про те, що у верхівці Московського патріархату розуміють, на які репутаційні ризики вони себе підставляють, коли вийдуть із плакатами проти Вселенського патріарха, або почнуть брати учать у мітингах під ВРУ чи ОП, а тому вирішили вести війну руками власних «мирян», щоб уникнути наслідків та відповідальності.

    У Вселенському патріархаті на проплачені акції ГО «Мирян» не зважають і заявили, що брехня і наклеп прихильників РПЦ в Україні ніяким чином не зачіпають і не зупиняють Вселенський Патріархат. Щобільше, там підкреслили, що РПЦвУ не можуть представляти думки всього українського народу.

    Таким чином, через такі безглузді акції на швидкісній трасі, стає знову очевидно те, що у РПЦвУ відсутня будь-яка логіка, адже вони спочатку розірвали євхаристійне спілкування, а тепер хочуть зустрічі Варфоломія із громадським об’єднанням «Миряни». Тобто хочуть вести з ним діалог на рівні новостворених проросійських організацій, мета яких, розхитувати конфесійний мир в Україні. У самому ж єпископаті РПЦвУ, схоже, що ідеї і креатив закінчився.

    І дійсно. Все вже було сказано і зроблено, а розмови про залікування розколу в Україні і унормування ситуацію з православ’ям та надання автокефального статусу велись ще, як мінімум із 2000 років. Тоді Варфоломій ще мав надію разом із РПЦ владнати українське питання. Але в Кремлі були налаштовані проти незалежності Українського православ’я від Росії. Саме тому, у 2008 році, Московський патріарх терміново прилетів у Київ, щоб не допустити автокефалії української Церкви.

    Тепер, у наші дні відбувається майже те саме. Московський патріарх країни агресора – Кіріл (Гундяєв шле свої вітання Онуфрію і традиційно хвалить його за збереження єдності з Російською Церквою.

    Щодо «Мирян» які позиціонують себе як представники РПЦвУ, то вони щедро фінансуються проросійськими олігархами. Раніше Духовний Фронт України повідомляв, що за ГО «Миряне» стоїть засновник проросійського зливного бачка «Союз православних журналістів» («СПЖ») та «Союз православних адвокатів», мільйонер Віктор Вишневецький. Він фінансує СПЖ, яке займається поширенням викривленої та брудної інформації в інтересах Російської православної Церкви в Україні. Він також має шахти в ОРДЛО і спонсорує Московський Патріархат в Україні. За деякими даними, своєму статку він забезпечує сину Януковича.

    Речник ПЦУ Євстратій (Зоря) назвав «Мирян» кремлівським проектом і порівняв із Російською православною армією. Воєнно-політичний експерт Олександр Коваленко розповів, що «Миряни» РПЦвУ будуть дестабілізувати Україну по «Чорногорському сценарію». Він також пояснював, що проєкт «Миряни» реалізований за лекалами «жовтих жилетів» у Франції.

    Раніше миряни погрожували українській владі тим, що їх нібито багато і навіть провели мітинги біля ВРУ заради «релігійного миру» і проти візиту патріарха Варфоломія.

    Фото: РПЦвУ
    Фото: РПЦвУ

    Найсвіжіше

    Популярне