П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ пояснили, що мітингували під ОП і ВРУ «заради релігійного миру» і проти Варфоломія

    У філії Московського патріархату в Україні назвали ще одну причину своїх демонстрацій під Верховною Радою України й Офісом президента. Як пояснили в пресслужбі РПЦвУ, окрім небажання бачити Вселенського патріарха Варфоломія в Україні та закону про унормування назви, їх хвилює ще «релігійний мир» в Україні. Саме тому вони провели звіз своїх вірян із регіонів України до Києва під ВРУ.

    «Шановний Володимире Олександровичу, до вас прийшли вірні УПЦ (РПЦвУ, – ред.), до вас прийшли люди, які проголосували за те, щоб ви стали Президентом України, – звернувся до Президента архієпископ РПЦвУ Миколай. – Ми покладали на вас величезні надії. Перш за все, ми бажали миру в Україні».

    Вірні Московського попросили президента України відкликати запрошення Вселенського патріарха Варфоломія. На їх думку, візит останнього на 30-ту річницю Незалежності України похитне мир.

    «Ми просимо відкликати запрошення патріарха Варфоломія – він не є главою нашої Церкви, навіть не є офіційним представником держави, з якої він приїжджає, він не вніс миру, єдності в українське православне суспільство. Заради миру в Україні, заради релігійного миру ми просимо вас! Ми молимося за нашу Українську державу, за нашу Церкву і життя віддаємо за мир в Україні, надіємося, що ви нас почуєте», – додав єпископ РПЦвУ Миколай.

    Фото: РПЦвУ

    Нагадаємо, українська влада ще два роки тому намагалась вирішити історичну справедливість й зобов’язати московську церкву в Україні вказувати в назві свою підлеглість Московському центру. 20 грудня 2018 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ щодо назви релігійних організацій, які входять до структури, чи є частинами релігійної організації (об’єднання), керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України». 26 грудня 2018 року цей закон набрав чинності і передбачав, що релігійна організація, керівний центр якої розташований на території держави-агресора, має вказувати цю приналежність у своїй назві. Але представники московської церкви тоді заявили про переслідування та пішли в суд. А саме в Окружний адмінсуд Києва. Той ухвалив рішення на їхню користь.

    Фото: РПЦвУ

    Відповідного закону так звана «УПЦ МП», має вказати приналежність до Московського патріархату в іншому випадку, її запис у Єдиному держреєстрі буде анульований.

    Варто підкреслити, що керівний центр так званої УПЦ, як видно із аналізу її статуту, знаходиться в Москві, а духовенство РПЦ в Україні має в обов’язковому порядку виконувати рішення Помісних і архієрейських соборів Московського патріархату. Вище керівництво РПЦвУ ще до Російсько-української війни не соромилось використовувати приставку «московського патріархату», як на офіційних документах і сайтах, так і на вивісках фасадів храмів. На окупованих територіях вивіски залишились не змінені (УПЦ МП), або взагалі позбувались назви «УПЦ» і називались просто «московським патріархатом», в той час, як на не окупованій території України приставку «МП» (московського патріархату) почали прибирати.

    Фото: РПЦвУ

    У кінці 2020 року очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті Олена Богдан заявляла, що скасування перейменування «УПЦ МП» на «Російську православну церкву в Україні» завдасть болю багатьом людям, які пережили трагедії війни. Також Релігієзнавець Віктор Єленський говорив, що РФ використовує «УПЦ МП» для демонтажу української державності.  В іншому коментарі, він додав, що закон про перейменування РПЦвУ повністю відповідає міжнародному праву.

    Своєю чергою Речник РПЦвУ назвав закон про перейменування «УПЦ МП» загрозою соборності України. 

    Єромонах, що приєднався до ПЦУ назвав «УПЦ МП» зібранням єпархій РПЦ в Україні.

    Релігійний експерт Олександр Єфременко розповів, що РПЦвУ і є та сама РПЦ просто під іншим “брендом”. 

    Фото: РПЦвУ

    15 червня віряни РПЦвУ і члени ГО «Миряни» прийшли до Офісу президента жалітись на законопроєкти про унормування назви РПЦ в Україні. Захід освітлювало проросійське видання «Страна.уа», а також агенти російської розвідки.

    Як писав релігійний експерт Олександр Єфременко, політичний мітинг організували не «Миряни», а служителі РПЦвУ: єпископи і священники РПЦвУ. За громадською організацією вони сховались задля уникнення відповідальності.

    «У РПЦвУ незадоволені законопроєктами, які мають на меті змусити їх привести свою назву відповідно до суті Релігійної Організації і не ховатись за назвою «Української церкви» одночасно перебуваючи під керівництвом Кремля. Таке унормування назви покаже простим людям, що це ніяка не Українська церква, а філія Російської Церкви Московського патріархату. Саме тому «Миряне» РПЦвУ вирішили атакувати Верховну раду», – писав засновник Духовного Фронту України Олександр Єфременко.

    Воєнно-політичний експерт Олександр Коваленко розповів, що «Миряни» РПЦвУ будуть дестабілізувати Україну по «Чорногорському сценарію». 

    Віряни ПЦУ зауважили, що Ті, хто спиняли ЗСУ на сході України, тепер хочуть спинити і українську владу.  Також речник ПЦУ архієпископ Євстратій назвав «Миряне» кремлівським проєктом, який і Російська православна армія.

    З усім тим речник РПЦвУ погрожував владі, що вірян РПЦвУ «є багато і вони покажуть себе». Раніше він грозився Чорногорським сценарієм.

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що за ГО «Миряне» стоїть засновник проросійського зливного бачка «Союз православних журналістів» та «Союз православних адвокатів», мільйонер Віктор Вишневецький. Останній має шахти в ОРДЛО і спонсорує Московський Патріархат в Україні. За деякими даними, своєму статку він забезпечує сину Януковича.

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповідав, що РПЦ в Україні є поза законом і не може мати назву «УПЦ».

    Найсвіжіше

    Популярне