Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Нас багато і ми покажемо себе: РПЦвУ знову взялась до погроз українській владі

    Представники РПЦвУ мають вийти 15 червня на антидержавний мітинг під Верховною Радою, «показати себе і не боятися», сказав речник РПЦвУ протоєрей Миколай Данилевич в інтерв’ю, опублікованому на YouTube-каналі «Миряни».

    Отець Миколай зазначив, що серед вірян РПЦ в Україні викликає великий інтерес тема захисту Московської Церкви від вказуванням приналежності до керівного центру в Москві. Зараз РПЦ в Україні ховається за назвою «УПЦ».

    Відповідні ініціативи українських політиків і законотворців лякають РПЦвУ, тому вони «відчувають, що Церкву (РПЦвУ, – ред.) потрібно захищати».

    Попри те що РПЦвУ згідно зі статутом є частиною Московського патріархату і має виконувати в обов’язковому порядку рішення Помісного і Архієрейського соборів РПЦ, речник РПЦвУ запевнив, що «люди … відчувають, що політики, депутати, якісь діячі починають спекулювати на церковному питанні», коли змушують так звану «УПЦ» не ховатись за українською назвою і вказувати в назві розташування керівного центру, що знаходиться в Москві – країні агресорі.

    Пан Данилевич пригрозив, що РПЦвУ нібито найбільша конфесія в Україні, хоча соціологічно опитування свідчать про інші дані.

    «…більшість має просто вийти і показати себе, – грозиться речник РПЦвУ. Тому що коли ми бачимо, що виходить кілька десятків людей праворадикальних поглядів, і влада вже їх боїться, а мільйони мовчать, то це неправильно».

    «Я вважаю, що хоча б представники цих мільйонів повинні вийти, показати себе і не боятися. …Бог у допомогу!», – сказав речник Московського патріархату в Україні.

    Священник РПЦвУ також висловив підтримку проросійського «Миряни», який у вівторок о 9 ранку буде проводити антидержавні демонстрації. Протоєрей Миколай Данилевич побажав їм «Божої допомоги».

    Нагадаємо, релігієзнавець Віктор Єленський говорив, що РФ використовує «УПЦ МП» для демонтажу української державності.  В іншому коментарі, він додав, що закон про перейменування РПЦвУ повністю відповідає міжнародному праву.

    РПЦвУ і є та сама РПЦ просто під іншим “брендом”, – говорив релігійний експерт, засновник Духовного Фронту України Олександр Єфременко.

    Своєю чергою Речник РПЦвУ назвав «загрозою соборності України» закон про унормування назви «УПЦ МП» із вказівкою до приналежності керівного центру в Москві. Раніше він лякав Чорногорським сценарієм і грозився що вийдуть мільйони вірян РПЦвУ на вулиці, проте в результаті вийшли лише кілька тисяч.

    Речника Російської православної церкви в Україні (РПЦвУ) протоєрея Миколая Данилевича обурювало визнання автокефалії ПЦУ і він пригрозив усім, хто визнає ПЦУ «проблеми в себе». Нещодавно Данилевич із проросійським нардепом Вадимом Новінський їздив до Грузинського патріарха, щоб переконувати його у «реальній картині православ’я в Україні». До того патріарха Грузинської церкви відвідав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, що не сподобалось протоєрею РПЦвУ Миколаю Данилевичу.

    Загалом, риторика погроз і війни цілком звична для Данилевича. Він навіть натякав, що петиція про передачу лаври ПЦУ може скінчитись війною та фантазував про гоніння на РПЦвУ, які до слова, ніхто крім Московського патріархату не бачить.

    Найсвіжіше

    Популярне