Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Євстратій: «Миряне» – кремлівський проєкт, як і Російська православна армія

    Архієпископ Чернігівський Євстратій (Зоря) провів паралелі між новоствореним проєктом РПЦвУ «Миряне» та іншими організаціями, що займались демонтажем української державності та суверенітету.

    Про це єрарх Православної церкви України написав у Фейсбуці.

    Владика Євстратій розповів про схожість логотипу «Миряне» на зубці кремлівської стіни, опублікувавши відповідні фото.

    «Новий мп-проект «Миряне» (назву для якого мабуть накреативили ті ж люди, що і бренд для «Паломницы») – навіть не приховує своєї справжньої сутності.», – написав архієпископ ПЦУ.

    Він також нагадав, що сім років тому подібним чином зухвало демонструвала своє генетичне походження так звана «Русская православная армия».

    Фотоколаж: ДФУ / “Руская православная армия” і емблеми КГБ і ФСБ

    Російське терористичне угрупування під назвою «Російська православна армія», брало участь на стороні Росії у збройному конфлікті на території Донецької та Луганської областей України. Угруповання було створене із різних терористичних груп на основі неофашистської організації Російська національна єдність, а також інших численних праворадикальних та імперських російських організацій в лютому 2014 року. Штаб-квартира розташовувалася в захопленій будівлі СБУ у місті Донецьк.

    Таким чином, Російська православна церква та її філія (так звана Українська православна церква Московського патріархату) проводять цілеспрямовану і системну політику щодо деструкції автокефального статусу Православної церкви України та відповідно політики національної єдності в Україні. Там, де РФ вдалось окупувати нашу землю, РПЦ виступає оплотом бандформувань, що воюють на боці Росії та сепаратистів.

    В Україні РПЦвУ не може відкрито збирати мілітарні чи парамілітарні структури (хоча ми знаємо про діяльність «казаків» під егідою РПЦвУ), тому вони намагаються створювати різного роду ГО, накшталт «Союз православних адвокатів», а тепер і «Миряне».

    Саме для виконання плану Кремля, перший мітинг так званих «Мирян» відбудеться під Верховною Радою України.

    Таким чином ця громадська організація на догоду Росії, ще раз категорично підтвердила, що у найближчій перспективі РПЦ та РПЦвУ при підтримці Кремля та проросійських політичних сил докладатимуть максимум зусиль з метою демонтажу чинної української влади, хаотизації суспільства та протидії об’єднання православних українців навколо вільної від Кремля церкви – Православної церкви України.

    Задля цього вже запущений новий проєкт «Миряне», для провокування протистоянь. Відбувається цілеспрямована пропаганда «руского міра», формування фейкової медійної картинки для міжнародної громадськості про нібито «гоніння», «робота на переконання» з помісними православними церквами, паплюження іміджу Української держави і влади в очах міжнародної спільноти тощо.

    Нещодавно РПЦвУ в нагальному порядку поїхала до Грузинського патріарха, після того, як його відвідав представник українського уряду – прем’єр міністр України Денис Шмигаль.

    У пресрелізі РПЦвУ говорилось, що проросійський нардеп Новівнський і митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) розповіли Грузинському першоєрарху про «реальну картину православ’я в Україні».

    Тепер нібито «реальну картину православ’я» в Україні намагаються змальовувати московські “Миряне” під ВРУ. Що цікаво, за дивним збігом обставин, мітинг прихильників Російської церкви під ВРУ збігається із мітингом ОПЗЖ від Рабіновича. Таке «співпадіння» в РПЦвУ вирішили трохи поправити, щоб сильно не викривати свою організацію і її спрямованість. Так, «Миряни», на своїй сторінці у Фейсбуці повідомили, що їх мітинг відбудеться о 9:00 ранку 15 червня, а не о 10:00 ранку як раніше планували проросійські організатори. Додамо, що на масовку для Рабіновича вже шукать людей за 150 гривень. Чи будуть за 150 гривень стояти «миряни» поки інформації ми не маємо, але це не означає, що «мирян» не купують.

    Знімок з екрана із наймання “мітингарів” за ОПЖЗ.

    Московський патріархат в Україні завжди активно відстоював ідеї російського світу і єдності із Росією, зараз їм на заваді стала автокефалія ПЦУ, і низку законопроєктів, які мають на меті показати простим людям, що за назвою «УПЦ» криється Московський патріархат. Саме тому вони вирішили атакувати Верховну раду. Росії це на руку, адже там завжди будуть підтримувати й стояти на «захисті інтересів росіян і співвітчизників за кордоном».

    Те що РПЦвУ є інструментом Кремля з демонтажу української державності, це не просто слова, а висновки науковців із Національного інституту політичних досліджень. Зокрема назва статті наукового співробітника цього інституту Сергія Здіорука «Московський патріархат як механізм деструкції національної єдності в Україні», говорить сама за себе.

    Варто додати, що згідно зі статутом, так звана «УПЦ» є частиною Московського патріархату. Так РПЦвУ (так звана УПЦ МП) має виконувати в обов’язковому порядку всі рішення Помісного і Архієрейського собору Московської Церкви. Таким чином це філія РФ в Україні. Як влучно зауважив професор, релігієзнавець Юрій Чорноморець Онуфрій «ліг під Москву».

    Український уряд розробив закон, який унормує назву РПЦвУ і змусить структуру РПЦ, вказувати у своїй назві приналежність до керівного центру, що знаходиться в країні-агресорі – Російській Федерації. Саме цього бояться в Кремлі.

    В березні РПЦвУ організувала «хресні ходи» із політичними гаслами проти президента України та вищезгаданого законопроекту, що унормує назву РПЦвУ.

    Тепер новостворений проєкт «Миряни» має захистити Російську структуру, щоб вона і далі могла займатись мімікрією під українську церкву і ховатись за її назвою.

    Нагадаємо, раніше засновник Духовного Фронту України, релігійний експерт Олександр Єфременко пояснив, що «УПЦ» це та ж сама РПЦ, тільки під іншим брендом.

    Найсвіжіше

    Популярне