Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Закон про перейменування РПЦвУ повністю відповідає міжнародному праву – релігієзнавець

    Закони про перейменування і вільний перехід громад, то обидва ці закони, відповідають нормам міжнародного права.

    Про це в ефірі “Есперсо” розповів колишній народний депутат, релігієзнавець Віктор Єленський.

    «Що стосується оцих двох законів, про вільний перехід громад і перейменування, то обидва ці закони повністю відповідають міжнародному праву у сфері релігійної свободи і вони здатні витримати тест на відповідність нормам і правилам в сфері свободи совісті і на необхідне втручання. Закон про перейменування це саме і є те необхідне втручання», – сказав Єленський.

    Він також зазначив, що цей закон «встановлений законним шляхом, і відповідає хартіям і всім міжнародним документам до яких приєдналась Україна і він не зменшує свободи совісті, для тих, хто буде перейменовуватись».

    Раніше Віктор Єленський говорив, що РФ використовує так звану «УПЦ МП» для демонтажу української державності. 

    Нагадаємо, українська влада ще два роки тому намагалась вирішити історичну справедливість й зобов’язати московську церкву в Україні вказувати в назві свою приналежність. Відповідного закону так звана «УПЦ МП», має вказати приналежність до Московського патріархату в іншому випадку, її запис у Єдиному держреєстрі буде анульований.

    Варто підкреслити, що керівний центр так званої “УПЦ”, як видно із аналізу її статуту, знаходиться в Москві, а духовенство РПЦ в Україні має в обов’язковому порядку виконувати рішення Помісних і архієрейських соборів Московського патріархату. Вище керівництво РПЦвУ ще до Російсько-української війни не соромилось використовувати приставку «московського патріархату», як на офіційних документах і сайтах, так і на вивісках фасадів храмів. На окупованих територіях вивіски залишились не змінені (УПЦ МП), або взагалі позбувались назви «УПЦ» і називались просто «московським патріархатом», в той час, як на не окупованій території України приставку «МП» (московського патріархату) почали прибирати.

    У РПЦвУ не хочуть вказувати у своїй назві приналежність до Кремля. Так речник РПЦвУ назвав закон про перейменування «УПЦ МП» загрозою соборності України. 

    Єромонах, що приєднався до ПЦУ назвав «УПЦ МП» зібранням єпархій РПЦ в Україні.

    У недавньому інтерв’ю митрополит Епіфаній розповів, що РПЦ в Україні є поза законом і не може носити назву «УПЦ»

    Найсвіжіше

    Популярне