П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ в Україні є поза законом і не може носити назву «УПЦ» – митрополит Епіфаній

    Російська православна Церква в Україні не може вважатись законною і називатись Українською Церквою.

    Про це в інтерв’ю Яніні Соколовій розповів митрополит Київській і всієї України Епіфаній, передає 5-й канал.

    «Московський патріархат в Україні є поза законом, поза канонами. Тобто зараз ми бачимо такий певний канонічний колапс. Є ті, які визнали реальність, а є ті, які поки що очікують. Вони перебувають у такій певній омані. Чому ця церква не перейменовується в Російську православну церкву? Вона теж окупувала нашу назву – Українська православна церква. Є відповідний законопроєкт, дія якого зараз призупинена. Є намагання проросійських наших українських депутатів, поданий позов до Конституційного Суду, призупинена дія Міністерства культури київським Окружним адміністративним судом. Тобто робиться все задля того, щоб призупинити», – сказав митрополит Епіфаній.

    Також він зауважив, що якщо центр знаходиться в країні агресора, в Москві, то така церква не може служити інтересам українського народу.

    «Але мене дивує єдине: ви ж хочете бути в складі Російської православної церкви, але в Україні боїтеся називатися цією назвою. Але чомусь Путін в останній промові, ми бачили, що назвав не Українська церква, а Російська православна церква, яка піддається в Україні нібито гонінням чи руйнації. Тобто Путін чітко наголошує і визнає, що це є Російська православна церква в Україні. А якщо він визнає її своєю частиною, то значить, він і впливає на неї. Бо не може бути так, щоб, якщо центр знаходиться в країні агресора, в Москві, то така церква не може служити інтересам українського народу», – наголошує Епіфаній.

    Нагадаємо, раніше предстоятель ПЦУ пояснив, що РПЦ не має права вести своє літочислення від часу Володимирового хрещення.

    Варто підкреслити, що керівний центр РПЦвУ, як видно із аналізу її статуту, знаходиться в Москві, а духовенство РПЦ в Україні має в обов’язковому порядку виконувати рішення Помісних і архієрейських соборів Московського патріархату. Вище керівництво РПЦвУ ще до Російсько-української війни не соромилось використовувати приставку «московського патріархату», як на офіційних документах і сайтах, так і на вивісках фасадів храмів. На окупованих територіях вивіски залишились не змінені (УПЦ МП), або взагалі позбувались назви «УПЦ» і називались просто «московським патріархатом», в той час, як на не окупованій території України приставку «МП» (московського патріархату) почали прибирати.

    У кінці 2020 року очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті Олена Богдан заявляла, що скасування перейменування «УПЦ МП» на «Російську православну церкву в Україні» завдасть болю багатьом людям, які пережили трагедії війни. Також Релігієзнавець Віктор Єленський говорив, що РФ використовує «УПЦ МП» для демонтажу української державності. Крім того, навіть антимінси в церквах РПЦвУ освячені московським патріархом.

    Єромонах, що приєднався до ПЦУ назвав «УПЦ МП» зібранням єпархій РПЦ в Україні.

    Своєю чергою Речник РПЦвУ назвав закон про перейменування «УПЦ МП» загрозою соборності України.

    Найсвіжіше

    Популярне