Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «УПЦ МП – це просто зібрання єпархій РПЦ в Україні», – єромонах, що приєднався до ПЦУ

    Так звана «УПЦ МП» (РПЦвУ) – це просто зібрання єпархії Російської православної церкви на території України.

    Про це в інтерв’ю Главкому розповів єромонах Інокентій Підтоптаний, який нещодавно приєднався до Православної Церкви України.

    На запитання щодо вирішення конфліктів навколо перейменування РПЦвУ єромонах Інокентій відповів: «Рішення потрібно шукати насамперед у канонічному праві. А з точки зору канонічного права, УПЦ МП – це просто зібрання єпархій РПЦ в Україні. Як вирішити? Потрібно спочатку самоідентифікуватися, хто ми, хто ви, українці чи представники РПЦ в Україні? І якщо буде перейменування, то вже під час цього перейменування вирішувати: або ти залишаєшся справді Українською церквою, або перейменовуєшся в РПЦ в Україні».

    Він також заперечив результативність масових мітингів РПЦвУ проти перейменування: «Те, що вивести людей можна, то це ймовірно. Але чи матиме це якийсь результат – це вже інше питання».

    Нагадаємо, українська влада ще два роки тому намагалась вирішити історичну справедливість й зобов’язати московську церкву в Україні вказувати в назві свою приналежність. 20 грудня 2018 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ щодо назви релігійних організацій, які входять до структури, чи є частинами релігійної організації (об’єднання), керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України». 26 грудня 2018 року цей закон набрав чинності і передбачав, що релігійна організація, керівний центр якої розташований на території держави-агресора, має вказувати цю приналежність у своїй назві. Але представники московської церкви тоді заявили про переслідування та пішли в суд. А саме в Окружний адмінсуд Києва. Той ухвалив рішення на їхню користь.

    Відповідного закону так звана «УПЦ МП», має вказати приналежність до Московського патріархату в іншому випадку, її запис у Єдиному держреєстрі буде анульований.

    Варто підкреслити, що керівний центр так званої УПЦ, як видно із аналізу її статуту, знаходиться в Москві, а духовенство РПЦ в Україні має в обов’язковому порядку виконувати рішення Помісних і архієрейських соборів Московського патріархату. Вище керівництво РПЦвУ ще до Російсько-української війни не соромилось використовувати приставку «московського патріархату», як на офіційних документах і сайтах, так і на вивісках фасадів храмів. На окупованих територіях вивіски залишились не змінені (УПЦ МП), або взагалі позбувались назви «УПЦ» і називались просто «московським патріархатом», в той час, як на не окупованій території України приставку «МП» (московського патріархату) почали прибирати.

    У кінці 2020 року очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті Олена Богдан заявляла, що скасування перейменування «УПЦ МП» на «Російську православну церкву в Україні» завдасть болю багатьом людям, які пережили трагедії війни. Також Релігієзнавець Віктор Єленський говорив, що РФ використовує «УПЦ МП» для демонтажу української державності. Крім того, навіть антимінси в церквах РПЦвУ освячені московським патріархом.

    Своєю чергою Речник РПЦвУ назвав закон про перейменування «УПЦ МП» загрозою соборності України. 

    Найсвіжіше

    Популярне