Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦ не має права вести своє літочислення від часу Володимирового хрещення, – Епіфаній

    Московський патріархат не має права вести своє літочислення від часу Володимирового хрещення, бо Українська Церква є матір’ю для РПЦ.

    Про це розповів предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній в інтерв‘ю Радіо Свобода.

    «Якщо ми заглибимося в історію, то насправді, де є центр руського православ’я? Саме де відбувалося хрещення Руси. Чи не тут, у Дніпрі на київських пагорбах? І для них є дуже боляче, бо їм потрібно переписувати всю ту історію, яка була забрана від нас впродовж останніх століть існування Російської імперії. Усі літописи були переписані. Все було знищено. І забрано куди? До Москви. Їм потрібно літочислення їхнього автокефального буття як окремої Церкви починати з XIV-XV століття. Вони не мають права вести своє літочислення від часу Володимирового хрещення», — наголосив митрополит.

    За словами митрополита Епіфанія, хоча РПЦ є донькою для УПЦ, Московський патріархат намагається з усіх сил утримати Українську церкву “у своїх обіймах”.

    «Для них це боляче, і вони намагаються будь-яким чином утримати у своїх обіймах, як вони кажуть, «дочку». Але це все навпаки. Українська церква є матір’ю церкви стосовно РПЦ. РПЦ є «донькою» Української православної церкви. Хоча автокефальний статус ми здобули нещодавно, але ми маємо давнє і глибоке коріння. Ми сягаємо вже більше тисячі років у ті часи, коли наші славні київські князі намагалися утворити свою незалежну церкву. Якщо ми згадаємо навіть Ярослава Мудрого, це вже більше тисячі років. Він хотів поставити на чолі тоді української церкви, Київської митрополії Іларіона Русича. Тобто ці прагнення вже існують не одне століття», — підкреслив предстоятель ПЦУ.

    Нагадаємо митрополит Епіфаній обговорив з генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим російську агресію. Також предстоятель ПЦУ заявив, що Філарет тиражує російські фейки та відкрито грає на боці РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне