Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Експерт розповів, хто стоїть за проросійським ГО РПЦвУ «Миряни»

    15 квітня о 9 ранку перед Верховною Радою відбудеться захід, на який слід звернути особливу увагу.

    Молитовне стояння проти «антицерковних законів» збирається провести новостворене громадське об’єднання «Миряни». Під «антицерковними законами» розуміється вимога припинити обман віруючих і привести назву у відповідність із суттю – тобто, перейменувати УПЦ МП в РПЦвУ. Це справжній наочний посібник, як влаштована і ким утримується антиукраїнська мережа в церковній орбіті.

    Фото: Главком

    Почнемо з того, що ще взимку багато, хто спостерігав за активністю п’ятої колони в Україні, відзначили нездорове ворушіння в проросійській церковному середовищі. Якісь дивні збори, потім хресні ходи в неочевидних регіонах, і т.д. Були очікування, що на Великдень 2 травня Росія потроїть криваву провокацію.

    У березні – квітні, в період ескалації, росіяни відкрито готували цю провокацію в стилі «розп’ятого священника». Завдяки резонансу її вдалося запобігти – 2 травня генії пропаганди з т.зв. «ДНР» заявили про нібито перехоплення українського безпілотника, який нібито збирався скинути вибуховий пристрій на храм в Ясинуватій.

    Тобто, тему вони підсвітили, але вбити людей побоялися – занадто демонстративно б вийшло. Навіть не потрудилися сфабрикувати хоч якісь «докази».

    Так ось. Приблизно три місяці тому було зареєстроване згадане ГО «Миряни», яке раптово прокинулось в кінці травня. Його «балакучою головою» зробили «православного медійника» Василя Макарівського.

    Фотоколаж: ДФУ

    На просування Макарівського як «ініціатора» і «творця» «масштабного проекту, покликаного об’єднати активних віруючих Української православної церкви, яким небайдуже майбутнє країни і Церкви» працює (про) російська сітка сайтів типу «Україна.ру».

    Також у зв’язку з цим особливо проявляє активність відомий у вузьких колах «Союз православних журналістів», на який і посилається більшість пропагандистських смітників.

    Але якщо трохи пошкребти «Мирян», то під шаром грошово-вугільного пилу проступить обличчя справжнього рушія всього цього хороводу. Дивіться.

    Засновниками ГО «Миряни» є дві структури – ТОВ «Союз православних адвокатів» і ГО «Православне братство святого рівноапостольного князя Володимира».

    Онуфрій в Чорногорії на Антиурядових мітингах

    При цьому засновником Союзу православних адвокатів є … теж Православне братство святого рівноапостольного князя Володимира.

    І в обох структурах чільна роль належить такому собі Вишневецькому Віктору Вікторовичу.

    До речі, цей же Вишневецький стояв біля витоків Союзу православних журналістів. Коло замкнулося.

    Тобто, «Миряни» – це проєкт Вишневецького (оціночне судження).
    Персонаж це дуже цікавий. Гугл забитий публікаціями про нього різних періодів. Пунктирно зазначу деякі речі.

    Протести в столиці Чорногорії Подгориці, 28 грудня 2020 року / Фото: Радіо Свобода

    Вишневецький – «православний олігарх» з донецьким корінням. Публічний з середини 1990-х рр., коли створив НВО «Механік» (ремонт шахтного обладнання). Потім прикупив десяток шахт та інших підприємств, об’єднавши їх в холдинг Coal Energy.
    До слова, назви своїх шахт він декомунізував на православний лад – тепер вони все суцільно якщо не «ім. Сергія Радонезького », то «ім. Святої матрони Московської».

    Під час президентства Віктора Януковича Вишневецький засвітився в списку найбагатших людей країни. Форбс, Кореспондент та ін. налічували йому стан $ 170-250 млн.

    У іміджевих публікаціях успіх Вишневецького пояснюється його особистими талантами і винаходами. Злі язики стверджують, що своїм станом він зобов’язаний заступництву старшого сина В.Януковича – Олександра.

    Вишневецький значиться як один з найбільших благодійників і ктиторів багатьох храмів в Донецькій, Горлівській, Ізюмській, Бердянській, Херсонській та ін. єпархіях РПЦвУ. Масштаби його вкладень і зв’язків в церковному середовищі дійсно серйозні. По обидва боки лінії розмежування.

    Після початку війни більшість активів Вишневецького залишилося на окупованій території. Але за дивним збігом не постраждало. Можливо, бойовики посоромилися віджати майно з богоугодними назвами. Але є й інша версія: нібито завдяки заступництву РПЦ і РПЦвУ Вишневецький не тільки зберіг активи, але і, сплачуючи податки терористичній організації «ДНР», продовжував успішно торгувати вугіллям.

    З цього приводу СБУ навіть порушувало кримінальну справу, яка нічим не закінчилась. Можливо – за відсутністю складу злочину. За альтернативної версії – через високе заступництво і нових союзників, до яких ЗМІ зараховують нардепа Максима Єфімова.
    Знову ж. Кого до кого зараховують – питання друге. Важливо – що в орбіті РПЦвУ розгортається новий проєкт з антиукраїнським порядком.

    Зараз він трохи розімнеться, набереться публічності. Напевно візьме участь в організації хресних ходів до Дня хрещення Русі. Але вістря активності буде направлено на недопущення візиту патріарха Варфоломія в Україну на День Незалежності.

    Президент України запросив Вселенського патріарха до України на 30-ту річницю Незалежності. Фото: ОП

    Також є дуже висока небезпека, що учасники масових акцій цього проєкту стануть об’єктом російських провокацій проти України.

    В цілому поява нових проєктів свідчить, що Кремлю потрібні нові обличчя і нові структури для просування своїх інтересів в Україні. Тому що старі проявили себе як коштовна тупикова гілка.

    Джерело: Фейсбук / експерт Aleksey Kopytko

    Найсвіжіше

    Популярне