Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Політичний мітинг організували не «Миряни», а служителі РПЦвУ – релігійний експерт

    Під Верховною радою України зараз відбувається політичний мітинг, організований священниками РПЦвУ. Людей зібрали під приводом «хресного ходу», але ніхто нікуди не йде, а всі стоять. Більше того є сцена, на якій виступають спікери.

    Про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише засновник Духовного Фронту України, релігійний експерт Олександр Єфременко.

    «У РПЦвУ незадоволені законопроєктами, які мають на меті змусити їх привести свою назву відповідно до суті Релігійної Організації і не ховатись за назвою «Української церкви» одночасно перебуваючи під керівництвом Кремля. Таке унормування назви покаже простим людям, що це ніяка не Українська церква, філія Російської Церкви Московського патріархату. Саме тому «Миряне» РПЦвУ вирішили атакувати Верховну раду», – резюмує Єфременко.

    Він поділився своїми висновками спостерігаючи як збирається мітинг.

    «Ця акція – не самоорганізація активу Мирян РПЦвУ. Це організовані групи на чолі із священниками вирушали із метро Арсенальна і центру Києва. Видно як священники РПЦвУ ведуть мирян на цей мітинг. Священник привіз із села всю свою парафію. Таких парафій є по кілька, є старші: десяті й соті. Їх підвозять до центру автобусами.
    Тобто із регіонів навезли по тому самому алгоритму, як відбувались в них так звані «хресні ходи» раніше. Була вказівка із Кремля зібрати масовку і вони її почали виконувати», – йдеться у дописі.

    Крім того, за словами Олександра Єфременка, презентація цього мітингу, як самоорганізація мирян РПЦвУ — це велика неправда. «Тому що, цей весь антидержавний мітинг організовувався централізовано».

    «У РПЦвУ говорять, що це миряни, що це активна частина їхньої церкви, але це все неправда, бо організацію на себе взяли священники Московського патріархату, які й ведуть людей, розташовують їх і роздають інвентар», – додав експерт.

    Він підкреслив, що ГО «Миряне», — це просто прикриття для церковного керівництва РПЦвУ: «Лідер «Мирян» Василь Макаровський в етері «Першого козацького», заявив, що парафіяни РПЦвУ вже не будуть мовчати, а переходять до активних дій, але це брехня — до активних дій перейшли не миряни, а керівництво РПЦвУ, яке звезло в столицю України під ВРУ свій актив: бабусь та дітей».

    Крім того релігійний експерт назвав причини того, чому в РПЦвУ створили проєкт «Миряне» і заявляють про «самоорганізацію» вірян Моспатріархату.

    «А все через те, що служителі РПЦвУ не хочуть брати на себе відповідальність за антидержавні мітинги і підлаштовують, що вони нібито не організатори цього мітингу, а ініціатива йде від мирян РПЦвУ», – пояснив він.

    «Так звані хресні ходи все більше перетворюються в політичні акції. Якщо раніше, ще було “хождєніє”, то цього разу взагалі “стояніє”», – підсумував Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне