Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    У 2000-х роках Варфоломій ще мав надію урегулювати українське церковне питання спільно із РПЦ

    У 2000 році Вселенський патріарх Варфоломій ще мав надію урегулювати українське церковне питання спільно із Російською Православною Церквою. Водночас він говорив, що якщо цього зробити не вдасться, то буде діяти одноосібно.

    Про це йдеться в книзі «Варфоломій І: 30 років патріаршого служіння в контексті України» з посиланням на слова журналістки Клари Ґудзик.

    Патріарх Варфоломій у часи президентства Леоніда Кучми наголосив на важливості мирного врегулювання українського питання та заявив про можливість його вирішити в одноосібному порядку, якщо не вдасться домовитись із РПЦ.

    Водночас патріарх тоді запевнив представників українського парламенту у готовності Вселенської Патріархії надіслати до України власну комісію задля пошуку шляхів розв’язання проблеми, а також особисто відвідати столицю України, де він зміг би «благословити спільне рішення Константинополя, Києва та Москви».

    У книзі нагадали, що Леонід Кучма не лише розумів важливість незалежної та єдиної української Церкви, її необхідність, а й доклав до цього зусиль, щоб хоч трохи зрушити з місця цей «камінь».

    За його керівництва державою започаткувалися й активно працювали спільні комісії Московського і Константинопольського Патріархату за участю представників усіх гілок українського православ’я та української влади. Особисто Леонід Кучма усвідомлював важливість спілкування з Константинополем, тому мав кілька зустрічей із патріархом Варфоломієм стосовно українського церковного питання. Зокрема, у листопаді 2000 року в межах офіційного візиту до Туреччини він відвідав Фанар, де зустрівся із патріархом Варфоломієм.

    Після зустрічі він надіслав Патріарху офіційного листа з проханням направити в Україну делегацію для з’ясування ситуації й особисто відвідати Київ. Через місяць до резиденції Патріарха прибула делегація народних обранців, яку очолив Ігор Юхновський. Вони передали Патріарху Звернення від 240 народних депутатів України, які висловлювали підтримку Вселенській Патріархії в справі об’єднання українського православ’я і канонічного визнання Української Помісної Православної Церкви.

    Також делегація ще раз запросила патріарха Варфоломія відвідати Україну у будь-який зручний для нього час.

    Таким чином у 2000-х роках у РПЦ була можливість обговорити з Вселенським патріархом шляхи розв’язання церковного питання в Україні. Проте і в РПЦ, і в її філії в Києві відмовились від діалогу і вирішили до останнього зберігати єдність із Москвою.

    Навіть після надання Томосу ПЦУ, в РПЦ звинувачують в усьому патріарха Варфоломія і що він ні з ким не порадився. Проте новітня історія свідчить про зворотнє: у РПЦ був шанс висловити Вселенському патріарху Варфоломію своє бачення зцілення розколу православ’я в Україні, від чого в Кремлі відмовились.

    Найсвіжіше

    Популярне