Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    У 2008 році патріарх РПЦ терміново прилетів у Київ, щоб не допустити автокефалії української Церкви

    У 2008 році Московський патріарх Алєксій ІІ (Рідігер) терміново прилетів у Київ, щоб не допустити становлення автокефальної Української Помісної Церкви.

    Про це йдеться в книзі «Варфоломій І: 30 років патріаршого служіння в контексті України» з посиланням на президента України (2005-2010) Віктора Ющенка в інтерв’ю порталу «Громадське».

    У книзі нагадали, що Ющенко запрошував патріарха Варфоломія в Україну кілька разів. На одне із таких запрошень патріарх відповів своєю згодою.

    Влітку 2008 року відбувся візит патріарха Варфоломія до України, під час якого Вселенський патріарх очолив урочисті святкування з нагоди ювілею – 1020-річниці Хрещення Київської Русі. Тоді державний апарат і українське суспільство покладали на цей візит надзвичайні надії щодо розв’язання питання церковного розділення та становлення Єдиної Помісної Церкви.

    Було проявлено ініціативу з боку держави та українських православних спільнот, що перебували поза спілкуванням зі світовим Православ’ям. Втім, розв’язати складне питання та отримати автокефалію Українській Церкві у той багатонадійний час так і не вдалося. На думку самого Віктора Ющенка, завадив цьому «патріарх РПЦ Алєксій II, який терміново прилетів до Києва, попри те, що не мав запрошення».

    «Константинопольський Патріарх і Патріархія загалом дивиться на українську церковну територію в статусі 1686 року. Ми прийшли до тої тяглості, яку важливо було встановити, що насправді ми належимо в церковних зносинах до Константинопольської Патріархії, як митрополія належить до патріархії», – розповідав Ющенко у 2006 році, переказуючи відповідь Константинопольської Церкви на запит уряду.

    Після цього Віктор Андрійович ще раз відвідав Фанар для вироблення «дорожньої карти» для формулювання того, як ця позиція буде реалізована в Україні. Впевнено можна сказати зараз, ці домовленості та напрацювання були актуалізовані та стали реальністю через десять років.

    Зусилля Віктора Андрійовича, як і його попередників, хоч і не мали свого часу успіху, проте мали дуже велике значення для майбутнього об’єднання українського Православ’я в єдину Помісну Церкву та отримання нею Томосу про автокефалію. Також не можливо оминути своєю увагою і зближення Константинополя та Києва, яке відбулось за каденції Віктора Ющенка. Відтоді патріарх Варфоломій щорічно звертався до української нації щодо Голомору-геноциду, Дня Незалежності.

    Таким чином, ще тоді, у 2008 році РПЦ всіляко перешкоджала зціленню розколу православ’я в Україні і робила все щоб РПЦ в Україні не здобула незалежність від Кремля. Зараз у РПЦвУ також бояться візиту Вселенського патріарха, адже передчувають, що після нього, в українському суспільстві відбудуться зміни. Всі побачать, що перший у Диптиху Вселенський патріарх підтримує Православну Церкву України і митрополита Епіфанія.

    Найсвіжіше

    Популярне