П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Теліженко, якого США назвали «пособником російського агента», звинуватив українську владу в «нагнітанні ситуації»

    Андрій Теліженко, якого США назвала «пособником російського агента» Андрія Деркача та внесла до санкційного списку, заявив, що українська влада нібито «нагнітає ситуацію», використовуючи релігійний фактор.

    Про це Теліженко заявив під час прямого ефіру на ході Російської Православної Церкви в Україні на каналі Медведчука «Перший Незалежний».

    Відповідаючи на запитання журналістки, звідки взялась інформація у ЗМІ про нього і про те що у 2017 році були «агенти» Москви на ході РПЦвУ, Теліженко відповів, що у всьому винна СБУ, яка нібито керує навіть ПЦУ: «Це нагнітання ситуації в суспільстві. Це влада… це спецслужби. Служба Безпеки України керує праворадикальними групами у нас в Україні, керує сьогодні і Православною Церквою України, на жаль. І це не якісь фейки, це інформація яка є».

    Звісно доказів своїх заяв Теліженко не наводить, то ж за такою логікою можна було б сказати що Земля плоска, і це «не фейк, це інформація, яка є».

    «Вони нагнітають ситуацію в Україні, що тут якесь є зло, щоб розділити Україну», – додав Теліженко, натякаючи на патріотичні ЗМІ, які часто критикують Московську Церкву за проросійську позицію, співпрацю з терористичним «ЛДНР» та російськими окупантами в Криму.

    Теліженко також похвалився, що віряни РПЦвУ не чіпали пам’ятні знаки і прапори УНА-УНСО на місці вбивства Героя Небесної сотні Михайла Жизневського. Він також додав, що на ході РПЦвУ «було все чудово і був гарний настрій…хоча жарко було, але люди йшли з гарними намірами з теплою душею, з любов’ю… було таке піднесення».

    Жодного слова про те, що вірні РПЦвУ несли плакати з образами на Вселенського патріарха Варфоломія Теліженко звісно не сказав, адже такі дії він не вважає розпалюванням релігійної ворожнечі. Навпаки, він сам почав лити бруд на Вселенського патріарха і говорити про те що треба родичатись із росіянами.

    «Україна є слов’янським народом, який має більше спільного зі слов’янськими браттями» тобто росіянами. «Ми маємо всі жити разом в мирі», — сказав він.

    Водночас, Андрій Теліженко, продовжуючи російську брехню, заявив і про утиски вірян Московського патріархату в Україні збоку влади і захоплення. Він категорично відмовився визнавати, що люди і священники Московського патріархату можуть вільно покинути цю релігійну організацію через власні переконання, або російсько-українську війну. Наприклад, нещодавно колишній священник МП Ігор Соловей розповів що на зборах за ПЦУ виступило 107 людей, проти трьох, які були за МП.

    Як і в попередніх випадках, заяви про «гоніння з боку влади» Теліженко підкріпив власними догадками, без будь-яких доказів, адже відомо, що РПЦвУ постійно програє судові апеляції, у яких вона намагається оскаржити рішення про перехід парафіян у ПЦУ.

    Також Теліженко у дусі роспропаганди заявив про «зовнішні вказівки» президенту України Володимиру Зеленському. Нібито із США, йому продиктували запросити Вселенського патріарха Варфоломія в Україну. Що цікаво Вселенський патріарх був в Україні і у 2008 році, коли також був і Московський патріарх Алєксій. Однак для експерта Теліженка саме візит Варфоломія у 2021 році є «продиктованим із США».

    Теліженко згадав про нашу нещодавню публікацію про нього: «… я приїжджаю до дому і бачу, там є такий сайт Духовний Фронт, від Православної Церкви України… і мене за те що я пройшов хресною ходою облили брудом там. Сказали, що я агент ФСБ, що це Андрій Теліженко, який пройшов ходою з Московським патріархатом, він працює на Москву і тому подібне».

    Варто зазначити, що Духовний Фронт України не обливаємо брудом, а лише посилається на те, як Теліженка характеризують в США. А тут не потрібно здогадок. Теліженко знаходиться під дією санкцій США за причетність до шахрайства у виборах і поширенні дезінформації.

    На початку жовтня 2020 року стало відомо, що США позбавила візи Теліженка, який у 2015-16 рр. працював у посольстві України у Вашингтоні. У США, ще тоді назвали його «пособником російського агента» Андрія Деркача, за те, що він розповсюджував теорії, що саме Україна, а не Російські спецслужби втручалась у вибори США.

    У своїй заяві, мінфін США уточнив, що колишні українські держслужбовці Кулик, Онищенко, Теліженко та нардеп Дубинський публічно виступали разом з Андрієм Деркачем (теж прихильником РПЦвУ) або приєднувалися до нього для скоординованого поширення і просування брехні про Байдена.

    Теліженко пов’язаний із Російською Федеральною службою безпеки (ФСБ), яка у координації із Андрієм Деркачем (1990—1993 Деркач навчався у  Академії Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Тема його дипломної роботи «Организация и проведение встреч с негласной агентурой») займалась «плівками Байдена» із Порошенком та Путіним.

    «Російські дезінформаційні кампанії, спрямовані на американських громадян, є загрозою для нашої демократії», – йшлось тоді у заяві США. Колишній український дипломат Теліженко організував зустрічі між Деркачем та особами США, щоб допомогти пропагувати неправдиві заяви про корупцію в Україні. Водночас Теліженко налагоджував зв’язки із Філаретом, щоб його руками завдати удару Православній церкві України та посилити позиції Московського патріархату.

    11 грудня 2019 року почесний патріарх Філарет зустрічався із Андрієм Теліженком, якого на сайті Київського патріархату назвали «політичним консультантом і екс-дипломатом». Тоді Філарет обговорив, чи краще сказати «проконсультувався», із проросійським агентом у питаннях, що складають взаємний інтерес, зокрема про потребу «збереження УПЦ Київського Патріархату».

    27 липня, «прихильник відновлення УПЦ КП», Андрій Теліженко пішов ходою разом із вірянами Московського патріархату. Якої ж тоді він віри? Поліконфесійний? Може завтра він відвідає Буддистів чи Свідків Єгови?

    Фото: ТГ Теліженка

    Саме на період консультацій з Теліженком Філарет розпочинає ще більшу кампанію по дискредитації Православної Церкви України. Майже одразу після зустрічі із Теліженком 13 грудня 2019 року, Філарет анонсував форум “На захист Київського патріархату”. А 15-17 грудня 2019 року висвятив ще двох єпископів “ліквідованої УПЦ КП”. Потім Філарет почав зближатись із РПЦвУ й говорити, що томос ПЦУ «не такий», а УПЦ КП не ліквідована.  Тоді ж, у кінці 2019 року предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв’ю “Українській правді” розповів, що за спиною Філарета грають деякі проросійські сили, а сам почесний патріарх хотів стати предстоятелем ПЦУ.

    Релігієзнавець Дмитро Горєвой зазначив, що за пробами відновити існування Київського патріархату стоять російські спецслужби.

    20 червня 2020 року Філарет, повторюючи меседжі роспропаганди заявив, що Томос «не такий» і «порушує чистоту православ’я», хоча у 2008 році він був згодний на митрополію у складі Константинопольського патріархату. Митрополит Олександр (Драбинко) в коментарі для Духовного Фронту України розповів, що автором заяви є не Філарет, а ті у кого з під ряси стирчать «пагони». Митрополит Олександр впевнений, що «Філарет торгує табличкою, яка відвалилася від будівлі».

    Фото: УПЦ КП

    Найсвіжіше

    Популярне