Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Верховний суд став на сторону вірян, що перейшли в ПЦУ, а не єпископа моспатріархату

    Верховний суд став на сторону вірян із села Костянтинівка, що перейшли до Православної церкву України, і скасував всі попередні рішення судів і апеляцію єпископа Російської православної Церкви в Україні, який оскаржував дійсність переходу вірян у ПЦУ без його погодження.

    Про це повідомив адвокат Сергій Заєць у Фейсбуці: «Велика перемога Православної Церкви України над Московським патріархатом».

    Верховний суд підтвердив дійсність переходу від ПЦУ до РПЦвУ.

    У своєму рішенні від 24 лютого 2021 року у справі № 233/3516/18-ц Верховний суд зазначив: у липні 2018 року Митрополит московського патріархату Митрофан звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати недійсними рішення про зміну канонічної підлеглості релігійної громади громади. Позов стосувався релігійної православної громади «Свято-Стрітенська парафія Донецької єпархії Української православної церкви Київського патріархату міста Костянтинівки Донецької області.

    Митрополит РПЦвУ Митрофан зазначав, що були порушенні його права як керуючого Горлівської єпархії РПЦвУ, бо всі рішення, які приймаються парафіяльними зборами, в тому числі щодо зміни керуючого складу парафії та канонічної приналежності релігійної громади, на його думку, мають погоджуватись з ним, як з керуючим Горлівської єпархії РПЦвУ

    «Рішенням суду першої інстанції позов було задоволено і, по суті, громаду повернуто під юрисдикцію Московського патріархату. Апеляційний суд це рішення, на жаль, підтримав. Проте, Верховний Суд рішення попередніх судів скасував і зазначив, що рішення про зміну канонічної належності зачіпає права виключно членів релігійної громади, яким правлячий архієрей не є, і тому він не має права оскаржувати таке рішення», – зазначив адвокат Сергій Заєць.

    Адвокат підкреслив, що Верховний суд створив прецедент, який стосується зміни канонічної належності релігійної громади і який позитивно вплине на вирішення великої кількості інших справ, що ще розглядаються судами. Найцікавіше те, що це рішення стало можливим виключно завдяки застосуванню практики ЄСПЛ щодо свободи віросповідання і наполегливості відповідача. Законодавство України, на жаль, не дає чітких інструкцій на такий випадок. Але й позивач був не менш наполегливим.

    «Цей позов подано після того, як Московський патріархат у 2018 році так само у Верховному Суді вже програв іншу подібну справу. Тоді рішення Верховного Суду не закрило позивачеві інші шляхи до суду», – нагадав адвокат.

    Найсвіжіше

    Популярне