Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Друг Філарета Андрій Теліженко, що є під санкціями США, пішов на ходу РПЦ в Україні

    Друг почесного патріарха Філарета Андрій Теліженко, який знаходиться під дією санкцій США за причетність до шахрайства у виборах і поширенні дезінформації, 27 липня приєднався до ходи Московського патріархату в Україні.

    Про це він написав у своєму телеграм-каналі.

    «Ідемо на Володимирську Гірку де о 13:00 розпочнеться святкова Божественна літургія з нагоди 1033 ліття Хрещення Київської Русі», – написав він.

    В іншому пості Теліженко опублікував відео із ходою РПЦ в Києві, написавши, що «Україну об’єднує віра в Бога».

    Фото: ТГ Теліженка

    Раніше Теліженко палко вболівав за реєстрацію з помилками «Вікаріату УПЦ КП в США».

    Нагадаємо, 11 грудня 2019 року почесний патріарх Філарет вже зустрічався із Андрієм Теліженком, якого на сайті Київського патріархату назвали «політичним консультантом і екс-дипломатом». Тоді Філарет обговорив, чи краще сказати «проконсультувався», із проросійським агентом у питаннях, що складають взаємний інтерес, зокрема про потребу «збереження УПЦ Київського Патріархату».

    На початку жовтня 2020 року стало відомо, що США позбавила візи Теліженка, який у 2015-16 рр. працював у посольстві України у Вашингтоні. У США, ще тоді назвали його «російським агентом» за те, що він розповсюджував теорії, що саме Україна, а не Російські спецслужби втручалась у вибори США.

    У своїй заяві, мінфін США уточнив, що колишні українські держслужбовці Кулик, Онищенко, Теліженко та нинішній нардеп Дубинський публічно виступали разом з Деркачем або приєднувалися до нього для скоординованого поширення і просування брехні про Байдена.

    Теліженко пов’язаний із Російською Федеральною службою безпеки (ФСБ), яка у координації із Андрієм Деркачем (1990—1993 Деркач навчався у  Академії Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Тема його дипломної роботи «Организация и проведение встреч с негласной агентурой») займалась «плівками Байдена» із Порошенком та Путіним.

    «Російські дезінформаційні кампанії, спрямовані на американських громадян, є загрозою для нашої демократії», – йшлось у заяві США.  Колишній український дипломат Теліженко організував зустрічі між Деркачем та особами США, щоб допомогти пропагувати неправдиві заяви про корупцію в Україні. Водночас Теліженко налагоджував зв’язки із Філаретом, щоб його руками завдати удару Православній церкві України та посилити позиції московського патріархату.

    Саме на період консультацій з Теліженком Філарет розпочинає ще більшу кампанію по дискредитації Православної Церкви України. Майже одразу після зустрічі із Теліженком 13 грудня 2019 року, Філарет анонсував форум “На захист Київського патріархату”. А 15-17 грудня 2019 року висвятив ще двох єпископів “ліквідованої УПЦ КП”. Потім Філарет почав зближатись із РПЦвУ й говорити, що томос ПЦУ «не такий», а УПЦ КП не ліквідована.  Тоді ж, у кінці 2019 року предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв’ю “Українській правді” розповів, що за спиною Філарета грають деякі проросійські сили, а сам почесний патріарх хотів стати предстоятелем ПЦУ. Релігієзнавець Дмитро Горєвой говорив, що за пробами відновити існування Київського патріархату стоять російські спецслужби.

    20 червня 2020 року Філарет, повторюючи меседжі роспропаганди заявив, що Томос «не такий» і «порушує чистоту православ’я», хоча у 2008 році він був згодний на митрополію у складі Константинопольського патріархату. Митрополит Олександр (Драбинко) в коментарі для Духовного Фронту України розповів, що автором заяви є не Філарет, а ті у кого з під ряси стирчать «пагони». Митрополит Олександр впевнений, що «Філарет торгує табличкою, яка відвалилася від будівлі».

    Найсвіжіше

    Популярне