Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Філарет знову повторює меседжі російської пропаганди

    В інтерв’ю телеканалу ZIK колишній очільник «УПЦ КП» Філарет заявив, що отримання Томосу про автокефалію для Православної церкви України є помстою Вселенського патріарха РПЦ за зрив Всеправославного собору на Криті. За його словами, «патріарх Варфоломій вирішив надати Томос Українській Церкві для того, щоб помститись Москві». Причина помсти, на думку Філарета полягає в тому, що РПЦ «не приїхала на собор, який був у 2016 році на Криті». «Ви (РПЦ – ред.) не приїхали на Собор, а ми дамо Українській Церкві автокефалію», – сказав Філарет.
    Такими висловлюванням Філарет практично слово в слово процитував московського митрополита Іларіона (Алфєєва), очільника Зовнішньо-церковних відносин РПЦ. Нагадаємо, 14 січня 2019 року, через декілька днів після отримання Томосу про автокефалію, Алфєєв в інтерв’ю російському пропагандистському телеканалу «RT», заявив, що автокефалія Української Церкви «это месть за то, что Русская Православная Церковь не участвовала в созванном Константинопольским Патриархатом Критском Соборе».
    Крім цього, Філарет в унісон із російськими єрархами заявив про бажання Константинополя отримати першість влади у Православному світі. Зокрема, коментуючи положення Томосу про діаспору і права апеляції, Філарет заявив, що цим самим «хоче показать, Константинопольський патріарх, не є першим серед рівних, а він має, як перший і владу таку, яку не мають інші…»
    Про це також свого часу заявив той самий митрополит Іларіон, коментуючи ті самі положення Томосу. Зокрема в ефірі каналу «Россія-24», в телеперадачі «Церковь і мір», Іларіон сказав, що в Томосі ПЦУ «прописаны папистские устремления Константинополя, которые им уже многократно озвучивались, но ни одной Поместной Церковью не признаются».
    Те саме повторив і Філарет сказавши, що засади цієї першості Вселенський прописав у Томосі ПЦУ. Тому на думку Філарета, Помісні Церкви не визнають ПЦУ, адже «якщо визнати цей Томос, потрібно визнати і зверхність Вселенського патріарха, бо там прописано, що він (Вселенський патріарх – ред.) має такі права». Філарет вважає, що визнавши Томос ПЦУ Помісні Церкви визнають першість влади Константинополя, через що на його думку «ніхто не визнає ПЦУ», але не тому, «що вони проти Української Церкви, а проти першості Константинополя».
    На цьому одкровення Філарета не завершились. Далі він зачепив дуже болючу тему для РПЦ про право скликання Всеправославних соборів. І в цьому твердженні Філарет озвучив позицію Москви, зазначивши, що «якщо ми візьмемо історію то ми бачимо, що і скликали Собори не тільки Константинопольські Патріархи, і головували не завжди Константинопольські Патріархи».
    Ідентичну позицію з цього питання озвучив на початку року у своєму Владімір Лєгойда, очільник відділу з взаємодії РПЦ зі суспільством і ЗМІ. Тоді рупор РПЦ зазначив, що «все претензии Фанара к возможному проведению общеправославного обсуждения украинского вопроса можно считать необоснованными». Таке твердження Лєгойди підкріпив посиланням на статтю грецького богослова Миколая Манніса, в якій автор наводив приклади «исторических Всеправославных Соборов, которые были инициированы Иерусалимскими Патриархами и проходили без участия Патриархов из Константинополя».
    Таким чином Філарет вкотре підіграв ворогам Української Церкви і загалом України. Чи робить він це навмисно? Нам невідомо. Звинувачення Філарета у роботі на противників автокефалії звучали у медійному просторі неодноразово. Підтвердженням цьому були неодноразові вислови Філарета ПЦУ з критикою Томосу і ПЦУ, які як і в даному випадку практично слово в слово збігались із риторикою рупорів РПЦ. Такі меседжи Філарет озвучував на усіх можливих інтерв’ю і медіа-майданчиках, одним із яких було нашуміле інтерв’ю російському пропагандиському каналу «Россія-24». Тепер же Філарет доволі часто гостює на телеканалі ZIK проросійського депутата Віктора Медвечука. Очевидно, що на цей канал Філарета запрошують не випадково, а з наміром для дискредитації Православної церкви України, яка практично завжди лине із уст Філарета. Не будемо стверджувати зв’язки Філарета із проросійськими силами, але очевидно, що вони з Філаретом однодумці.

    Найсвіжіше

    Популярне