Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Александрійський: РПЦ підкупляла кліриків за 200 доларів

    Александрійський патріарх Феодор розповів, що його клірикам за перехід в неканонічну структуру – Екзархат РПЦ в Африці платили по 200 доларів.

    В інтерв’ю журналістці “Пемптусії” патріарх Феодор розповів, що Александрійська церква дуже бідна, і “в нас немає ні скарбів, ні будь-чого, тільки бідність і злидні”.

    “І все ж таки вони прийшли, підкупили наше духовенство за двісті доларів, щоб вони підписали документи, вийшли з нашого патріархату і увійшли в Московський патріархат”, – сказав патріарх.

    Він також підкреслив, що вторгнення РПЦ в Африку – це акт помсти за те, що Александрійський патріархат визнав автокефалію ПЦУ, пішовши шляхом Вселенського патріархату.

    Нагадаємо, клірики почали повертатись в Александрійську Церкву в Африці, через брак грошей в РПЦ. Про це повідомляв богослов Кирило Говорун.

    Що було раніше?

    РПЦ хотіла залякати Александрійську Церкву, щоб та відкликала визнання ПЦУ. Після того, як патріарх Феодор визнав Православну Церкву України, Московська патріархія планувала вчинити розкол в Александрійській Церкві. РПЦ покладала великі надії на те, що зможе переманити духовенство Александрійської Церкви до себе. У кінці 2020 року РПЦ заявляла, що має у Танзанії і Кенії священників, які в опозиції до патріарха Феодора і готові полишити Александрійський патріархат і стати базою для присутності РПЦ в Африці.

    В РПЦ хотіли показати іншим помісним Церквам про те, що не потрібно визнавати ПЦУ і створила свій “Африканський екзархат”. Для того, щоб його наповнювати клірикам платили кошти за перехід в РПЦ.

    Керував цим Екзархатом одіозний митрополит Леонід (Горбачов), якого нещодавно Синод РПЦ відправив на спокій. Восени, його звільнили з  посади очільника екзархату в Африці.

    Варто добавити, що згортання Африканського екзархату, та кадрові перестановки в РПЦ говорять по те, що Моспатріархія змінює форми діяльності, виставляючи на головні посади поміркованіших осіб з метою підтримати свою структуру в Європі і зберегти її розмір і єдність за кордоном. Також це може свідчити про бажання РПЦ, якось відбілити репутацію, яка сильно постраждала через співучасть у війні проти України.

    Навряд чи африканські клірики сильно цікавляться українським питанням чи взагалі щось чули за нього. Якщо вони і переходили в РПЦ, то не через якісь особисті переконання, а через російські гроші, адже багато парафій в Африці є дотаційними і віряни не в змозі забезпечувати священнослужителів самостійно через бідність.

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі попросились до Московського патріархату, через згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ.

    Варто зазначити, що філія РПЦ в Україні допомагає Московському патріархату в Африці. Скандальновідомий митрополит РПЦ в Запоріжжі Лука (Коваленко) доставив допомогу розкольникам із Російської Православної Церкви в Африці. Йдеться про священників, які нібито перейшли до РПЦ у Танзанії. Лука передав церковне начиння та вбрання, облачення пожертвувані духовенством РПЦвУ загальною вагою 64 кілограми.

    14 липня Митрополит РПЦ в Африці погрожував патріарху Феодору розколом, якщо той не відізве визнання ПЦУ. У жовтні 2022 року патріарх Феодор розповів, що РПЦ мстить Александрійській Церкві за визнання ПЦУ .

    Як зазначали в Єпархії Букомби Александрійської Церкви, розколи РПЦ не вб’ють місію, роблять їх сильнішими.

    У листопаді 2022 року патріарх Александрійський офіційно перестав згадувати патріарха Кіріла (Гундяєва). Також Александрійська Церква позбавила сану «екзарха РПЦ» в Африці.

    11 січня 2023 року Синод Вселенського патріархату заявив про свою повну підтримку Александрійського патріархату та патріарха Феодора «в його справедливій боротьбі (Александрійського Патріархату, – ред.) за канонічний порядок».

    У лютому 2023 року патріарх Александрійський Феодор засудив авторитарні тенденції РПЦ та намагання домінувати над усім православ’ям.

    Найсвіжіше

    Популярне