Неділя, 12 Травня, 2024
Бiльше

    Клірики почали повертатись в Александрійську Церкву в Африці, через брак грошей в РПЦ

    Перебіжчикам, які покинули Александрійську Церкву в Африці і долучились до РПЦ перестали виплачувати російські гроші. Це спонукає їх повертатись назад до Алекснадрійської Церкви.

    Про це повідомив богослов Кирило (Говорун).

    «Поговорив щойно з кліриком Александрійського патріархату з однієї африканської підсахарської країни. Каже, гроші перебіжчикам припинили виплачувати, і ті почали повертатися назад до патріархату. За його прогнозами, до лютого 2024 року повернеться основна частина», – зазначив архімандрит Кирило.

    Що було раніше?

    РПЦ хотіла залякати Александрійську Церкву, щоб та відкликала визнання ПЦУ. Після того, як патріарх Феодор визнав Православну Церкву України, Московська патріархія планувала вчинити розкол в Александрійській Церкві. РПЦ покладала великі надії на те, що зможе переманити духовенство Александрійської Церкви до себе. У кінці 2020 року РПЦ заявляла, що має у Танзанії і Кенії священників, які в опозиції до патріарха Феодора і готові полишити Александрійський патріархат і стати базою для присутності РПЦ в Африці.

    В РПЦ хотіли показати іншим помісним Церквам про те, що не потрібно визнавати ПЦУ і створила свій “Африканський екзархат”. Для того, щоб його наповнювати клірикам платили кошти за перехід в РПЦ.

    Керував цим Екзархатом одіозний митрополит Леонід (Горбачов), якого нещодавно Синод РПЦ відправив на спокій. Восени, його звільнили з  посади очільника екзархату в Африці.

    Варто добавити, що згортання Африканського екзархату, та кадрові перестановки в РПЦ говорять по те, що Моспатріархія змінює форми діяльності, виставляючи на головні посади поміркованіших осіб з метою підтримати свою структуру в Європі і зберегти її розмір і єдність за кордоном. Також це може свідчити про бажання РПЦ, якось відбілити репутацію, яка сильно постраждала через співучасть у війні проти України.

    Навряд чи африканські клірики сильно цікавляться українським питанням чи взагалі щось чули за нього. Якщо вони і переходили в РПЦ, то не через якісь особисті переконання, а через російські гроші, адже багато парафій в Африці є дотаційними і віряни не в змозі забезпечувати священнослужителів самостійно через бідність.

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі попросились до Московського патріархату, через згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ. 

    Варто зазначити, що філія РПЦ в Україні допомагає Московському патріархату в Африці. Скандальновідомий митрополит РПЦ в Запоріжжі Лука (Коваленко) доставив допомогу розкольникам із Російської Православної Церкви в Африці. Йдеться про священників, які нібито перейшли до РПЦ у Танзанії. Лука передав церковне начиння та вбрання, облачення пожертвувані духовенством РПЦвУ загальною вагою 64 кілограми. 

    14 липня Митрополит РПЦ в Африці погрожував патріарху Феодору розколом, якщо той не відізве визнання ПЦУ. У жовтні 2022 року патріарх Феодор розповів, що РПЦ мстить Александрійській Церкві за визнання ПЦУ .

    Як зазначали в Єпархії Букомби Александрійської Церкви, розколи РПЦ не вб’ють місію, роблять їх сильнішими.

    У листопаді 2022 року патріарх Александрійський офіційно перестав згадувати патріарха Кіріла (Гундяєва). Також Александрійська Церква позбавила сану «екзарха РПЦ» в Африці.

    11 січня 2023 року Синод Вселенського патріархату заявив про свою повну підтримку Александрійського патріархату та патріарха Феодора «в його справедливій боротьбі (Александрійського Патріархату, – ред.) за канонічний порядок».

    У лютому 2023 року патріарх Александрійський Феодор засудив авторитарні тенденції РПЦ та намагання домінувати над усім православ’ям.

    Найсвіжіше

    Популярне