П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ мстить нам за визнання ПЦУ, – патріарх Александрійський Феодор

    Патріарх Александрійський Феодор розповів, що РПЦ вторглася в канонічну територію Александрійської Православної Церкви і мріяла про це давно. Вона помстилась за визнання ПЦУ.

    Про це повідомляє грекомовне видання «Віма Ортодоксія».

    «Я завжди поважав церковні кордони кожної Церкви, і мені боляче в серці, що інша православна Церква наносить удар по бідному місіонеру і місіонерській Церкві», сказав патріарх Феодор, маючи на увазі розкол вчинений Московським патріархатом в Африці та створення так званого «Екзархату РПЦ в Африці».

    Відповідаючи на запитання журналіста, чому Російська Церква так вчинила, патріарх Феодор заявив, що «це була багаторічна мрія, яка тепер знайшла можливість стати реальністю».

    Він погодився із твердженням журналіста, що створення Екзархату – це помста за визнання ПЦУ і розповів, що його «покійний попередник (Патріарх Петро VII, – ред.) двадцять п’ять років тому скинув двох російських і двох сербських священників, які вирушили до Йоганнесбурга, щоб здійснити вторгнення» до кордонів Александрійського патріархату.

    «Вони завжди мріяли про експансію в Африку, тому що це благодатний ґрунт через бідність населення», – додав патріарх, говорячи про РПЦ.

    Вторгнення РПЦ в Африку

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляли, що клірики з Африки нібито самі попросились до Московського патріархату, через згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ. У Александрійській Церкві висловили «найглибший сум» з приводу цього рішення РПЦ. Пізніше патріарх Александрійський Феодор сказав про РПЦ так: «Нехай простить їх Бог».

    Предстоятель Кіпрської Церкви засудив вторгнення РПЦ в Александрійську Церкву.  «Я вважаю це найбільшою помилкою Москви», — наголосив архієпископ Хризостом.

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній впевнений, що створення екзархату РПЦ у Африці — це помста за визнання ПЦУ.

    12 січня 2022 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Також Синод постановив «Інформувати Святий Вселенський Патріархат і помісні Церкви через їх предстоятелів, за допомогою доставлених Патріарших листів, в яких буде описано “заражене” замішання, що відбувається серед “дітей, народжених від нас у Христі”, вірних африканців, внаслідок видимих ​​та невидимих ​​дій уповноважених осіб Російської Церкви». Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими Канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського Патріархату», — підкреслюється в заяві.

    Александрійський патріарх говорячи про РПЦ сказав, що Африці не потрібні захисники та самозвані рятівники.

    Єрарх Александрійської Церкви єпископ Кенійський Неофіт впевнений, що у РПЦ хочуть побачити кровопролиття у Церквах Александрійського патріархату. Водночас, архієрей сказав священникам зі своєї єпархії, що «ми не можемо розв’язати наші фінансові проблеми, перейшовши на бік Росії». Крім цього єпископ Кенійський зауважує, що піти у РПЦ деяких священників спонукає не богословські чи історичні чинники, а голодування. 5 лютого 2022 року Кенійський єпископ Неофіт вигнав «місіонера РПЦ» із храму.

    Найсвіжіше

    Популярне